субота, 24. септембра 2022.

Реорганизацијом ,,Србијагаса” добија се развијен гасни сектор

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарство рударства и енергетике Владе Републике Србије саопштило је да је данас одржан први састанак оперативне техничке Радне групе за праћење спровођења закључка Владе о реорганизацији ЈП „Србијагас“.

План реорганизације „Србијагаса“ који је Влада усвојила мораће да се спроведе, а Министарство је спремно да пружи подршку у свим активностима које су наложене пословодству „Србијагаса“ закључком Владе.

- Спонзорисани садржај -

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић истакла је, након састанка Радне групе са директором „Србијагаса“ Душаном Бајатовићем, да поменути план мора да се спроведе, а његов циљ је да Србија добије развијен и профитабилан гасни сектор.

Она је указала на то да је ово предузеће носилац великих инвестиција у гасном сектору, и сада, као и у будућности, мора да буде способно да их ефикасно реализује.

Атанацковић је пренела да потпредседница Владе Зорана Михајловић и њен тим раде на томе да гасни сектор постане снажан и да се кроз спровођење плана реорганизације „Србијагаса“ добије развијен гасни сектор, који ће бити много ефикаснији, а тиме и омогућити боље услове снабдевања гасом за грађане Србије.

Према њеним речима, рокови за спровођење активности дефинисаних планом су кратки, али достижни, и они треба да доведу до тога да „Србијагас“, „Транспортгас“ и „Дистрибуцијагас Србија“ усагласе своје функционисање са Законом о енергетици.

Чињеница да тренутно немају лиценце и нису сертификовани за делатност коју обављају у супротности је и са нашим законима и са обавезама према Енергетској заједници и то није нешто што може да се толерише, поручила је она.

Помоћник министарке рударства и енергетике Саша Стојановић рекао је да процес реорганизације „Србијагаса“ захтева интеракцију и да га није могуће спроводити једнострано, а да је Министарство на располагању за сваку институционалну помоћ како би се задаци реализовали у складу са роковима.

Највећи терет реорганизације „Србијагаса“ лежи на пословодству „Србијагаса“, они су ти који морају да спроведу план који је Влада усвојила. Рокови усвојени закључком Владе су неспорни, нико од нас нема мандат да то мења, објаснио је он.

Стојановић је пренео да је директор „Србијагаса“ дошао на састанак без сарадника, а разлог за то је навео припреме за пуштање у рад Балканског тока.

Према његовим речима, оно што ће „Србијагас“ свакако урадити до прве половине јануара јесте усклађивање свих оснивачких аката ЈП „Србијагас“ са Законом о јавним предузећима и одлуком коју су раније донели, али по њој нису поступили.

Он је најавио да ће на следећој седници радне групе тема бити и доношење одлуке Надзорног одбора о повећању оснивачког капитала у предузећу „Транспортгас“, како би се створили услови за сертификацију, и касније, за пренос имовине и добијање лиценце.

Такође, како је прецизирао, доставиће имена својих представника у радној групи Владе која ће бити формирана идуће недеље, а у којој ће бити представници Републичке дирекције за имовину, Републичког геодетског завода, Министарства финансија, Министарства привреде, Агенције за енергетику, односно свих институција које треба да прате процес реорганизације „Србијагаса“.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -