субота, 01. октобра 2022.

Стефановић: Национална безбедност у врху државних приоритета

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић поручио је данас да Србија у свакој прилици показује подршку изградњи регионалног и глобалног мира и стабилности и даје свој допринос безбедности, али је уједно и чврсто опредељена да штити своје националне интересе.

Стефановић је, учествујући на отварању онлајн конференције о националној безбедности Србије 2020, истакао да је национална безбедност земље у самом врху државних приоритета.

- Спонзорисани садржај -

Он је оценио да је међународна сарадња у сфери безбедности данас можда и потребнија него раније, с обзиром на то да је свет и даље суочен са бројним претњама, почевши од активних жаришта на подручју Блиског истока, али и уз нарастање нових облика угрожавања безбедности, као што су мигрантска криза, сајбер напади и различити други хибридни напади, до пандемије коронавируса.

Потпредседник Владе је подсетио на то да је Народна скупштина усвојила нову Стратегију националнe безбедности и Стратегију одбране, чиме се потврђује кооперативни и интегрални приступ безбедности.

Према његовим речима, стратешкa опредељењa председника Републике и Владе Србије јесу очување самосталног одлучивања наше земље, политика војне неутралности и брига о интересима наших грађана.

Градимо економски снажну и отворену Србију која развија сарадњу са свим државама на равноправним односима, али која доноси самостално одлуке којима управљају искључиво њени грађани, објаснио је он.

Одлучили смо се, како је указао, за војну неутралност и свесни смо да је реч о специфичној позицији, с обзиром на то да су остале земље у нашем непосредном окружењу, изузев БиХ, чланице НАТО.

Да би Србија могла да буде војно неутрална и њена војска мора да буде јака, указао је Стефановић и нагласио да се одржавањем потребног нивоа војске и његовим унапређењем обезбеђују услови за адекватан одговор одбране на савремене изазове и претње безбедности нашој земљи.

Он је истакао да ослонац на сопствене снаге и способности представља полазну основу за планирање одбране и спровођење одбрамбених припрема Србије.

У том смислу, како је предочио, ради се на јачању домаће одбрамбене индустрије и покретању великог броја пројеката развоја наоружања и војне опреме, што не значи да неће бити настављена и набавка из иностранства.

Према његовим речима, искуство из последњих оружаних сукоба, попут оног у Нагорно-Карабаху, у којем је у први план дошла употреба беспилотних летелица, указује на тренд повећања значаја и улоге најсавременије војне опреме.

Предузели смо многе мере у циљу опремања Војске Србије савременим наоружањем, авионима, хеликоптерима, тенковима, оклопним возилима и другим средствима, а са тим ће се наставити и током 2021. године, али и наредних година, најавио је он.

Према његовим речима, у буџету има новца за то, али и за улагање у домаће знање, домаће фабрике, у Војно-технички институт и друге институте који ће помоћи да се развије технологија, и то са циљем да се што мање зависи од набавке из иностранства.

Не умањујући значај технолошког фактора, за оперативне способности Војске Србије од кључног значаја је људски фактор у који је потребно непрекидно улагати, нагласио је министар и напоменуо да је обезбеђено повећање плата за припаднике Војске Србије и у 2021. години.

Он је још једном нагласио да је Србија чврсто опредељена да остане фактор мира и стабилности у региону и да развија капацитете који ће бити потреба таквог становишта.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -