субота, 24. септембра 2022.

АПР: Пораст регистрованих привредних субјеката у 2020. години

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Агенција за привредне регистре Републике Србије саопштила је данас да подаци из Регистра привредних субјеката на почетку 2021. године показују да у Србији има укупно регистрованих 400.646 активних привредних субјеката, и то 121.690 привредних друштава и 278.956 предузетника.

У саопштењу се наводи да је у 2020. години забележен пораст у укупном броју регистрованих привредних субјеката за 9.879 субјеката у односу на почетак 2019. године.

- Спонзорисани садржај -

У 2020. години регистровано је оснивање 9.176 привредних друштава и 29.810 предузетника, што је за 19 привредних друштава више него 2019. године, али и приближно 25 одсто предузетника мање у поређењу са 2019.

Према делатностима, највише привредних друштава основаних у 2020. години регистровало је делатности: неспецијализована трговина на велико, рачунарско програмирање, изградња стамбених и нестамбених зграда и консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем.

Затим следе друмски превоз терета, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, трговина на мало посредством поште или преко интернета, консултантске делатности у области информационе технологије, инжењерске делатности и техничко саветовање, изнајмљивање властитих или изнајмљених некретнина и управљање њима.

Највише предузетника регистровало је делатности: ресторани и покретни угоститељски објекти, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, фризерски и козметички салони, друмски превоз терета.

Такође, регистроване делатности предзетника су и одржавање и поправка моторних возила, услуге припремања и послуживања пића, остали непоменути специфични грађевински радови, рачунарско програмирање, инжењерске делатности и техничко саветовање, постављање подних и зидних облога.

Из Регистра привредних субјеката прошле године избрисана су 7.982 привредна друштва и 22.052 предузетника. По службеној дужности је обрисано 5.797 друштава, након спроведеног поступка принудне ликвидације, као и 5.868 предузетника, према захтеву Народне банке Србије због блокираних пословних рачуна у непрекидном трајању дуже од две године. 

Поређења ради, у 2019. години избрисана су 27.163 привредна друштва и 23.593 предузетника, а по службеној дужности је избрисано 24.380 привредних друштава и 5.315 предузетника.

Међу обрисаним привредним друштвима било је највише  регистрованих за делатности: неспецијализована трговина на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката и изградња стамбених и нестамбених зграда.

Такође, то су биле и делатности: друмски превоз терета, трговина на мало у неспецијализованим продавницама, претежно храном, пићима и дуваном, рачунарско програмирање, услуге припремања и послуживања пића, остала трговина на мало у неспецијализованим продавницама и трговина аутомобилима и лаким моторним возилима.

Међу обрисаним предузетницима највише је било регистрованих за делатности: рачунарско програмирање, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, такси превоз, услуге припремања и послуживања пића, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, делатност фризерских и козметичких салона, трговина на мало у неспецијализованим продавницама, претежно храном, пићима и дуваном, друмски превоз терета, одржавање и поправка моторних возила, производња остале одеће.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -