четвртак, 06. октобра 2022.

Наставак јачања односа Србије и НР Кине

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине у Србији Чен Бо, констатујући том приликом да односи двеју земаља настављају да јачају.

Селаковић је такође изразио задовољство дијалогом и интензивирањем сарадње Србије и Кине током пандемије коронавируса.

- Спонзорисани садржај -

Он је истакао да Србија придаје велики значај даљем обогаћивању стратешког партнерства и јачању дијалога на високом и највишем нивоу са НР Кином.

Према његовим речима, нова Влада Србије наставља да следи смернице које су за развој сарадње поставили председници Србије и Кине – Александар  Вучић и Си Ђинпинг.

У том смислу, са великом радошћу очекујемо и што скорију посету председника Си Ђинпинга Србији, у тренутку када то епидемиолошки услови у свету дозволе, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар је уједно изразио задовољство сарадњом коју остварују министарства спољних послова двеју земаља, уз жељу да се у наредном периоду уложе и додатни напори за њено интензивирање.

Србија неизмерно цени принципијелну позицију Кине по питању Косова и Метохије, посебно унутар УН и других међународних организација и институција, и очекујемо да ће та подршка бити настављена у истом духу, рекао је Селаковић.

Он је поручио да је Србија у потпуности посвећена интензивирању сарадње са Кином кроз билатералне канале, али и посредством иницијативе „Појас и пут“ и механизма сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе.

Када је у питању економска сарадња, шеф српске дипломатије је изразио очекивање да ће тренд директних кинеских улагања у Србији бити настављен, као и да ће доћи до раста српског извоза у Кину.

Говорећи о свеобухватној сарадњи двеју земаља, Селаковић је истакао сарадњу у области културе, где је од посебног значаја отварање Културног центра Србије у Пекингу новембра 2018. године, који ће допринети бољем познавању Србије и наше културе у Кини.

Истовремено, како је додао, радује и планирано отварање Кинеског културног центра у Београду, чији је камен темељац поставио председник НР Кине.

Селаковић је упутио честитке амбасадорки, пожелевши јој  личне и професионалне успехе у новој 2021. години, и истовремено изразио захвалност на честитки коју му је, поводом Нове године, упутио државни саветник и министар иностраних послова НР Кине Ванг Ји, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -