четвртак, 06. октобра 2022.

Сусрет председнице Посланичке групе пријатељства са Ираном са амбасадором Исламске Републике Иран

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Председница Посланичке групе пријатељства са Ираном Јасмина Каранац, разговарала је данас у Народној скупштини са амбасадором Исламске Републике Иран у Републици Србији Рашидом Хасаном Пур Баеијем (Rashid Hassan Pour Baei), о даљем унапређењу парламентарне сарадње и могућностима за јачање економских односа Србије и Ирана.

Јасмина Каранац је истакла да наше две земље красе традиционално добри односи, постављени још 1937. године, који се огледају у међусобном поштовању суверенитета и територијалног интегритета, као и у узајамној подршци у међународним организацијама. Србија је захвална Ирану на чврстом ставу, упркос политичким притисцима, да не призна једнострано проглашену независност тзв. Косова, навела је она.

- Спонзорисани садржај -

Србија и Иран имају развијене парламентарне односе, о чему сведочи постојање посланичких група пријатељства у оба парламента, као и размена посета на највишем парламентарном нивоу у протеклом периоду, указала је Каранац.

У разговору са амбасадором Ирана, она је изразила наду да ће обе државе успети у скорије време да превазиђу пандемију корона вируса и да ће наставити успешну политичку сарадњу, као и да ће доћи до унапређења економских односа, који не прате довољно добро развијене политичке односе, из разлога што платни промет између наше две земље не функционише.

Амбасадор Ирана Рашид Хасан Пур Баеи је изразио задовољство развијеном парламентарном сарадњом две државе, истичући значај парламента, као симбола демократије и владавине народа.

Он је указао да Иран придаје посебну важност односима са Србијом, централном државом региона Западног Балкана и навео да постоји потенцијал, као и интересовање са обе стране, да се економска сарадња унапреди.

Председница ПГП са Ираном и ирански амбасадор су током разговора изнели очекивање да ће се нова администрација Сједињених Америчких Држава вратити Нуклеарном споразуму, и да ће укинути неправедно уведене санкције Ирану, што ће омогућити побољшање економских односа и сарадње Ирана, не само са Србијом, него и са остатком света.

Саговорници су истакли важности културне сарадње Србије и Ирана, као и сарадње у области образовања, а заједнички је оцењено и да постоји значајан потенцијал за унапређење односа у пољопривреди и у секторима енергетике и петрохемије.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -