субота, 01. октобра 2022.

Шта да радите када вас други не подржавају

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Да ли сте се икада нашли у ситуацији када вас не подржавају вама битни људи? Да ли се тренутно налазите у ситуацији без ичије подршке? Можда се мучите са подршком ваших пријатеља и породице, када су у питању ваши циљеви за покретање бизниса или је у питању покушај започињања непопуларне каријере. Одсуство њихове подршке вас вероватно обесхрабрује. Због тога се борите сами са собом, а неретко је случај и да се други боре са вама, како би покушали да вас зауставе. Шта радите када вас други не подржавају?

Имате два избора. Можете допустити да вам одсуство њихове подршке смета и представља препреку на вашем путу или можете наставити да радите оно што сте почели да радите, али морате бити обазриви, чекаће вас тежак пут. Студије су показале да су људи снажно мотивисани да прате гомилу и да копирају оно што њихови вршњаци раде, чак и ако то нема смисла, чак до те мере да дуплирају своје ирационално понашање.

- Спонзорисани садржај -

Дакле, ако желите да скренете са традиционалног пута и наставите да следите сопствени пут успеха, схватите да то неће бити лако. Имамо неколико савета како да то учините, али прво, направимо увид у начин на који људи мисле да ће вам помоћи да изградите дебели слој коже и независност. Почнимо са менталитетом чопора.

Постоји прича о рибару који је ловио ракове, а уловљене је стављао у канту. Прошао је човек и видео да канта нема поклопца. Питао је рибара да ли се брине да ракови не изађу из канте и не побегну. Рибрар је на то одговорио да не брине, јер ако би један рак покушао да изађе из канте, други би га повукли доле са њима.

Тужно је то, јер ако би сви ракови радили заједно, могли би да побегну. Људи, са менталитетом ових ракова, осећају љубомору када неко учини нешто изузетно. Они ће нападати туђе циљеве, настојећи да сви остану на истом нивоу.

То је разлог због којег пријатељи и породица, углавном, неће подржати ваше циљеве, посебно ако желите да испробате нешто што нико од њих раније није урадио. Предузетници и власници компанија, али и сви они који желе да напусте утабани пут, суочавају се са овом врстом изолације. Њихови пријатељи и њихова породица одлучују да ли је нешто у реду, на основу онога што други људи раде и говоре о том подухвату.

Постоје докази да можете утицати на позитивно понашање групе. У једној студији, истраживач Алберт Бандура и његове колере, рађено је са групом деце која су се плашила паса. Након што су више од четири дана гледали дечака који се игра и забавља са псом, временом су губили страх и почињали да се играду са псом. Знајући да људи природно желе да се уклопе у групу, овај модел промене понашања има много импликација.

Ако размишљате о томе да постанете предузетник, а потичете из породице запослених и ако су ваши пријатељи запослени, упозораваће вас на последице неуспеха и дубоког задуживања… можете им изложити примере успешних предузетника и њихове приче, као доказ да ваши циљеви нису само остварљиви, већ и да су већ постигнути и раније, али нећете знатно утицати на њихове ставове. Па како лако можете да поколебате њихово мишљење?

То је могуће учинити ако верују да сви око њих мисле на исти начин. У једноставном експерименту социјалне усаглашености, истраживачи су схватили колика је моћ усаглашеност, када су могли да науче људе да се понашају ирационално. У експерименту је придошлица у чекаоници приметила да су сви остали устајали када су чули звучни сигнал. На крају је ново придошла особа научила понашање осталих и устајала на звучни сигнал, чак и када је била сама у соби. Када су стизали нови људи, малопређашњи придошлица им је показивао да се понашају на исти начин. Створена је социјална норма и нико није доводио у питање образложење исте.

Можда се питате да ли бисмо могли научити људе да раде оно што желимо и да ли је то лако? Вратимо се метафори ракова у канти. Ви сте рак који покушава да побегне са традиционалног пута и да пронађете своју сопствену, независну будућност. Ваша добронамерна породица и пријатељи покушавају да вас врате на стари пут. Како можете наговорити друге да се сложе са вама?

Ако тражите нечију потврду или дозволу, а људи око вас не подржавају ваш жељени пут, немојте чекати на то, јер их нећете добити. Као што сте до сада прочитали, људи имају веома јаку тенденцију да прате гомилу и да чине оно што сматрају прихватљивим, чак иако то нема смисла. Удобније је уклопити се и остати са осталим раковима, него бити онај који ће се борити да изађе напоље. Ако вам је потребна емоционална подршка, онда немате оно што је потребно.

Па шта онда можете учинити ако вас људи не подржавају? Како можете наставити другим путем?

Када одлучите да кренете на нови животни пут, који није познат вашим најмилијима, они вас можда неће подржати. Постоји неколико могућих разлога за то:

  • Ваша ситуација им је непозната, па не знају како да вам помогну,
  • Они се плаше непознатог и желе да вас заштите,
  • Они се плаше да нећете успети.

Можете покушати да им објасните шта планирате да урадите и да се надате да ћете их убедити. Дајте им прилику да схвате шта радите. Али, не рачунајте на њихову подршку.

Када започнете да корачате својим властитим животним путем, евиденција успешних подухвата вероватно неће бити добра. Много сте ствари покушали и многе нису успеле или сте млади и само што сте изашли из школе са мало искуства. Зашто би вам неко веровао када му кажете о својој визији?

Социјални притисак иде у оба правца. Ваши вољени желе да будете баш попут њих и да следите проверену формулу која њима одговара. Идете у школу, запослите се, купите стан или кућу, отплатите духове,… Али шта ако напуштате једно стаде које не желите и придружите се погрешном стаду?

Доношење такве одлуке је веома, веома могуће. Предузетници могу пратити гомилу на најжешће тржиште, надајући се успеху, јер тамо иду сви остали предузетници. У тринаестогодишњој студији истраживачи су открили да ризични капиталисти, који су ушли на ,,вруће” тржиште, нису прошли као предузетници који су пажљивим надзором ушли на ,,недодирљива” тржишта. Тако и ваша пажња. Истражите пут којим желите да кренете, а затим реците другима.

У почетку неће уважавати ваше уверење или ваш план, јер ваш рекорд није баш велики.

Дакле, прва ствар коју треба да урадите је да верујете у себе. Верујте у себе и у оно што желите да радите и останите посвећени свом циљу.

Не очекујте и не чекајте да вас неко други подржи. Бићете усамљени, али не можете допустити да вас то спречи у ономе што планирате да постигнете, све док останете посвећени.

Временом, када постигнете неки успех, можда ћете добити одређену подршку, када људи виде колико сте посвећени. И ово нас води до последњег савета.

Не бојте се да нећете бити успешни без подршке. Ово је један од разлога зашто људи не успевају, и то није њихов страг од неуспеха, већ страх од успеха. Они знају како је борити се, али не знају како је успети. Људи око њих нису толико успешни, па немају много узора.

Погледајте људе око себе. Ако у животу нису имали прилику да стекну пуно богатство или да постигну пуно успеха, не могу да виде како можете да достигнете просперитет. Па када вас виде на вашем путу, плаше се да вас не изгубе.

Идете негде где они никада нису били. Они могу да виде да причате и да се понашате другачије.

Може бити било ко, ваш супружник, родитељ, браља, сестре, итд. ко се плаши да вас не изгуби, јер радите нешто, њима, потпуно непознато. Чак и ако је ваша мисија да њима направите бољу будућност, они вас не подржавају због њиховог страха.

Могли бисте бити прва особа за коју знају да је постигла висок ниво успеха. Зато се не бојте бити успешни. Промените начин на који реагујете на људе око себе.

На крају дана, то је ваш пут. Ви одлучујете како ћете живети свој живот. Није битно да ли је у питању ваш супружник, родитељ, дете, брат, сестра или пријатељ… не дозволите им да утичу на ваше изборе. Неће бити лако ићи против стада и бити рак који се пење, али размислите о награди која следи када достигнете успех.

Не можете помоћи никоме, ако прво не помогнете себи. Одлучите се за себе и не рачунајте на њихову подршку. Не вуците их за собом покушавајући да промените њихово гледиште. Само ће вас успорити.

Ево неколико брзих савета о томе шта можете учинити ако немате велику подршку пријатеља и породице:

  1. Будите оно што јесте. Знајте ко сте и не покушавајте да убедите друге у своју вредност. Када постанете успешни, привући ћете друге који су попут вас
  2. Обраћајте се брижљиво према својим вољеним особама и саслушајте шта имају да кажу. Само зато што не разумеју шта радите, не значи да вас не поштују
  3. Постаните самостални и усредсредите се на своје циљеве. Искључите све ометаче, посебно страхове оних који вас не подржавају
  4. Обратите се новој мрежи људи да бисте пронашли људе са сличним циљевима као што је ваш. Питајте их за савет и подршку. Ових дана постоји много интернет група.

Ако сте сигурни у свој циљ, мисију, будите фокусирани све док не постигнете успех.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -