уторак, 27. септембра 2022.

Подстицаји инвеститорима да у Србији производе аудиовизуелна дела

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарство културе и информисања саопштило је да је Влада Републике Србије данас донела Уредбу о подстицајима инвеститорима да у Републици Србији производе аудиовизуелна дела, коју ће спроводити то министарство, тако што ће додељивати средства подстицаја у тој области.

Циљ Уредбе јесте да се повећа број филмских пројеката који се реализују у Србији, подстиче стваралаштво кинематографских дела, као и промоција потенцијала наше земље у овој области.

- Спонзорисани садржај -

Уредбом је предвиђено да се подстицајна средства за снимање дугометражног играног, документарног, анимираног, наменског, телевизијског филма или серије, додељују у износу од 25 одсто квалификованих трошкова.

Када је у питању аудиовизуелно дело за чију је производњу у буџету продукције намењено више од пет милиона евра, подстицајна средства ће се додељивати у износу од 30 одсто квалификованих трошкова.

Како би се ублажиле економске последице по аудиовизуелну производњу у Србији због пандемије, новина је измена одредаба којима се уређује минмални буџет за наменски филм и за појединачну епизоду у оквиру ТВ серије, који сада износи 150.000 евра, уместо досадашњих 300.000 евра, а предвиђено је и да анимирана серија од десет епизода има укупно трајање од најмање 40 минута, уместо досадашњих 50.

Право на доделу подстицајних средстава може се остварити за производњу дугометражног играног филма, ТВ филма и дугометражног документарног филма који трају најмање 70 минута и анимираног филма намењеног приказивању, који траје најмање пет минута, затим за ТВ серију од најмање три епизоде, под условом да епизода траје минимум 40 минута.

За средства се може конкурисати и са анимираном серијом од најмање десет епизода које укупно трају најмање 40 минута и документарног ТВ програма у трајању од минимум 40 минута.

Подстицајна средства ће се додељивати на основу стално отвореног јавног позива који расписује Министарство културе и информисања, а захтев ће се подносити стручној комисији чији ће задатак бити оцењивање пристиглих захтева и утврђивање да ли дело испуњава услове за доделу средстава.

Средства која ће бити додељена инвеститору су бесповратна путем повраћаја дела квалификованих трошкова остварених у Србији, наводи се у саопштењу.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -