субота, 24. септембра 2022.

Министарство културе осудило учестале нападе на новинаре и медије

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је данас да осуђује учестале нападе на новинаре и медије и позива све актере на јавној сцени да се суздрже од притисака, претњи и угрожавања безбедности новинара и редакција, независно од њихове уређивачке оријентације.

Новинарима и медијским радницима морају бити омогућени услови у којима неометано обављају свој посао, њихова лична безбедност и професионални интегритет не смеју бити угрожени, а слобода медијског изражавања не може бити доведена у питање.

- Спонзорисани садржај -

Све надлежне институције дужне су да благовремено реагују и поступају у складу са својим овлашћењима. Истовремено, Министарство подсећа на то да су сви новинари и медији дужни да извештавају одговорно и професионално, поштујући све законе и етичке стандарде професије.

Протеклих недеља застрашивањем, претњама и довођењем у контекст лажних вести, новинарке Бранкица Станковић, Јелена Зорић, Наташа Ковачев и Дарија Ранковић биле су изложене константним притисцима због свог рада.

Уверени смо у то да ће државни органи надлежни за то да расветле позадину ових напада у најкраћем року предузети све радње из своје надлежности и да ће се против починиоца спровести одговарајући поступци.

Ресорно министарство предложило је формирање Радне групе за безбедност и заштиту новинара како би напори на њиховој заштити и безбедности били ефикаснији и свеобухватнији и да би се изградили несметани услови за њихов рад.

Сви актери у медијском свету морали би да буду свесни своје улоге и значаја за стварање опште климе у друштву и да као такви буду одговорни за пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност.

У тренуцима када је жртвама сексуалног насиља потребна подршка свака алузија у другој врсти медијских садржаја оваквих тема чини се неприкладна.

Министарство подсећа на то да су за атмосферу у друштву подједнако заслужни и одговорни сви учесници јавног живота и да сви подједнако граде његову стабилност кроз свој рад и деловање, додаје се у саопштењу.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -