четвртак, 06. октобра 2022.

Мали: Француска препознаје Србију као озбиљног партнера на Западном Балкану

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, који борави у тродневној посети Француској, састао се јуче са француским министром економије и финансија Бруном Л’Мером, министром за спољну трговину Франком Риестером и министром саобраћаја и енергетике Жаном-Баптистом Жебаријем.

У делегацији Србије су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор ЈКП „Београдски метро и воз“ Станко Кантар.

- Спонзорисани садржај -

Мали је тим поводом истакао да је јуче био напоран, али веома успешан дан за нашу делегацију у Паризу, која је, поред састанка председника Србије Александра Вучића са председником Француске Емануелом Макроном, имала прилику да тамошње министре на прави начин информише о свему што је Србија урадила у протеклих неколико година.

Представили смо сјајне економске резултате из прошле године јер смо са минус 0,9, минус 1 падом БДП-а најбољи у Европи, истакао је министар и подсетио на то да је наша привредна активност добра, а стопа незапослености ниска.

Посебно радује, како је нагласио, то што је много француских компанија заинтересовано да дође у Србију и учествује у великом броју пројеката и целокупном развоју наше економије, управо захваљујући мудрој економској политици коју Србија води.

Према његовим речима, очигледно је пандемија направила велике промене не само у европској економији, већ пре свега у економијама Западног Балкана.

Србија је показала да може да се бори на два фронта – за здравље грађана и за економију и радна места, нагласио је Мали и додао да су управо то француске компаније и препознале.

Он је најавио да ћемо до краја године, заједно са представницима компаније „Алстом“, покренути вишедеценијски сан свих грађана Србије, а то је изградња београдског метроа.

Са представницима ове компаније разјаснићемо све детаље пројекта, обићи ћемо и метро у Паризу и Лиону и разговарати са представницима „Ежис рејла“, тако да потпуно спремни кренемо у изградњу прве линије метроа крајем године, прецизирао је он.

Током посете Француској, делегацији Србије ће бити представљена идејна решења за изглед вагона београдског метроа, при чему ће Београђани моћи да гласају за модел који им се највише допада.

Влада Србије, Град Београд, кинеска компанија „Пауер Чајна“ и француске компаније „Алстом“ и „Ежисрејл“ потписали су у јануару „Меморандум о разумевању за пројекта Београдски метро“.

Овај споразум предвиђа сарадњу страна потписница на пројекту изградње модерне, ефикасне и поуздане метро мреже у нашој престоници.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -