уторак, 27. септембра 2022.

Мали: У фебруару прве увећане пензије за 1,7 милиона пензионера

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће у фебруару стићи први чекови са увећаним пензијама за приближно 1,7 милиона пензионера, док су од почетка године повећани и минимална цена рада и плате у јавном сектору.

Мали је, истичући колико су све то добре вести за нашу земљу, нагласио да ће пензионери који припадају групи самосталних делатности данас добити увећане пензије, док ће војним пензионеримa и пољопривредницима оне стићи 5. фебруара, а осталим пензионерима 10. фебруара.

- Спонзорисани садржај -

Од 1. јануара 2021. године, како је напоменуо, предвиђено је повећање пензија за 5,9 одсто у складу са швајцарском формулом.

Према његовим речима, у последњих неколико година, односно од 2014. године када смо спроводили фискалну консолидацију, пензије су порасле у просеку за 29 одсто, укључујући и поменуто повећање које је ступило на снагу 1. јануара.

Министар је, када је реч о платама, навео да су у јануару здравствени радници добили повећање од пет одсто, пошто се увећање односило и на децембарску зараду, док су остали запослени у јавном сектору добили повећање од 3,5 одсто, те да ће од 1. априла и за њих укупно повећање бити пет одсто.

Мали се осврнуо и на повећање минималне зараде за 6,6 одсто од 1. јануара, односно са 172,5 динара по сату на 183,9 динара. То значи да просечна минимална зарада у овој години расте са 30.137 динара на 32.126 динара.

Све ове мере, како је подвукао, нису и неће угрозити стабилност наших јавних финансија, које су у одличном стању, што говори и чињеница да је држава спремна и способна да помогне и привреду и грађане са новим пакетом економских мера подршке, који ће бити вредан приближно 2,5 милијарди евра.

Према његовој оцени, имамо много разлога за оптимизам, на шта указује и чињеница да смо на крају јануара имали суфицит од 13,3 милијарде динара, а да је планиран дефицит од 13,4 милијарде динара.

Дакле, имамо приближно 27 милијарди динара више новца него што смо планирали и можемо да будемо веома задовољни, поновио је он и нагласио да привреда функционише и да је Србија на одличном економском путу.

Министар је томе у прилог навео и податак да је у децембру прошле године наша индустријска производња порасла за 4,1 одсто у односу на децембар 2019. године, при чему је прерађивачка индустрија имала раст од 5,5 процената.

Обим спољнотрговинске размене у децембру је опорављен захваљујући снажном опоравку робног извоза, који је остварио раст од 16,6 одсто. То се, пре свега, односи на извоз прерађивачке индустрије, али је забележен раст извоза и у сектору пољопривреде и рударства, закључио је Мали.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -