субота, 24. септембра 2022.

За смањење загађења ваздуха на локалу 400 милиона динара

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић саопштила је данас да је ово министарство расписало три јавна конкурса, којима је предвиђено укупно 400 милиона динара за подршку локалним самоуправама за пројекте којима је циљ смањење загађења ваздуха.

Вујовић је тим поводом истакла да је ресорно министарство одлучно у намери да подстакне локалне самоуправе да реагују што хитније и решавају проблем загађења ваздуха.

- Спонзорисани садржај -

Једним конкурсом смо определили 200 милиона динара за обнову старих котларница, док је за други конкурс обезбеђено 100 милиона динара за пројекте суфинансирања смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора, прецизирала је она.

Министарка је навела да је за трећи конкурс издвојено 100 милиона динара за пошумљавање како би се побољшао квалитет ваздуха.

Према њеним речима, рок за пријаву на сва три конкурса је 16. фебруар, а право учешћа имају сви градови, општине и градске општине.

Kонкурсима је предвиђено да Министарство заштите животне средине финансира 80 одсто оправданих трошкова пројекта, док учешће корисника износи 20 одсто.

Одлуку о пројектима који ће бити суфинансирани донеће посебна конкурсна комисија, а министарка ће у наредним данима формирати три таква тела прилагођена сваком конкурсу.

Пројекти ће бити бирани према унапред утврђеним критеријумима, а прелиминарна ранг-листа биће објављена на сајту Министарства и еУправе, у року од највише 60 дана од истека рока за пријаву.

Kада је реч о конкурсу за набавку, замену, реконструкцију и санацију котларница за грејање, као и индивидуалних ложишта, неки од најважнијих критеријума су значај пројекта за животну средину, степен утицаја и угрожености животне средине.

Главни критеријуми конкурса за суфинансирање пројеката пошумљавања деградираних, заштићених, јавних и других површина где постоји таква потреба, биће општи утицај на животну средину и степен развијености локалне самоуправе.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -