уторак, 27. септембра 2022.

Mихајловић: Женама у науци место на одлучујућим позицијама

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић оценила је данас да, упркос чињеници да жене у Србији чине 60 одсто дипломираних студената и да их међу докторима наука има 57 одсто, само се трећина њих налази на руководећим и утицајним позицијама, што указује на то да традиционалне родне улоге и даље утичу на могућност да оне напредују и достигну високоплаћене позиције на којима се доносе одлуке.

Михајловић, која је и председница Kоординационог тела за родну равноправност, истакла је, поводом Међународног дана жена и девојчица у науци, да иако жене у већем броју завршавају основне и докторске студије, нема их довољно у такозваним СТЕМ наукама, пре свега технологији и инжењерству.

- Спонзорисани садржај -

Радна места у будућности биће све више вођена иновацијама и технологијом и ако не премостимо разлике у овим областима, родни јаз биће све већи, рекла је она, поручивши девојчицама и младим женама да се образују и да не одустају од својих снова и не подлежу увреженим родним стереотипима, већ да се воде својим знањем и способностима.

Нема разлога да не буде више жена на местима на којима се доносе одлуке и у пословима будућности. Нека нам свима подстрек буду младе научнице попут Јелене Владић, Данице Павловић и Ане Томас Петровић, добитницe признања у областима фармацеутског инжењерства, биофизике и медицине, што је посебно значајно у години када се свет бори са пандемијом коронавируса и њеним последицама, рекла је потпредседница Владе.

Према њеним речима, Србија је међу лидерима када је реч о броју жена у науци, при чему је готово сваки други истраживач жена, што Србију ставља на четврто место у Европи.

С друге стране, истраживања показују да научнице у просеку објављују мање радова од својих мушких колега, мање су плаћене и не напредују у каријери онолико колико би желеле, рекла је Михајловић, додавши да је успостављање равнотеже између професионалног и приватног живота изазов са којим се суочавају и жене у науци.

То се нарочито показало у 2020. години током пандемије, када су жене преузеле огроман терет на себе, где су уз редован посао биле још више оптерећене неплаћеним кућним пословима, као и бригом о деци и старијима. То је утицало и на време које су могле да проведу бавећи се науком и истраживањем, закључила је потпредседница Владе.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -