четвртак, 06. октобра 2022.

Дершовиц: Међународни суд правде није суд, нити служи правди

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Чувени харвардски професор права и познати амерички адвокат Алан Дершовиц (Dershowitz) изјавио је у дискусији са председником Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД) Вуком Јеремићем да Међународни суд правде „нема никакву посебну надлежност да на обавезујући начин прогласи да ли су ужасни догађаји у Сребреници били геноцид или не”.

„Историчари би требало да наставе дебату о томе шта се догодило”, рекао је Дершовиц у онлајн дискусији „У име правде“ коју је организовао ЦИРСД у сарадњи са Правним факултетом Универзитета у Нишу, наводи се у саопштењу ЦИРСД-а.

- Спонзорисани садржај -

Дершовиц је истакао да, по његовом мишљењу, Међународни суд правде „није међународни, није суд и не служи правди“.

„Међународни суд правде не заслужује да уопште буде назван судом, јер је то заправо скуп дипломата у судским одорама које их штите од уобичајених критика којима су изложене дипломате. Судије бирају државе из којих они долазе и одлуке се често доносе у њиховим престоницама, а не у салама суда. У прошлости су донели неке ужасне одлуке и зато немам апсолутно никакво поштовање према Међународном суду правде“, рекао је Дершовиц.

Јеремић је рекао да је одлука којом је Међународни суд правде одредио масакр у Сребреници као геноцид „једна од најконтроверзнијих“, и да у Србији о тој теми траје жестока дебата и то са веома добрим разлогом.

„Срби су у Другом светском рату били жртве бруталног геноцида који је спроводила марионетска нацистичка Независна Држава Хрватска. Ми смо зато веома осетљиви када неко помене геноцид“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је као председник Генералне скупштине УН 2012. године у том телу покренуо дебату о улози међународног кривичног права у помирењу народа, и да је тај потез тада сматран веома контроверзним.

„Трпео сам јаке притиске, нарочито од Америке, која је тражила да откажем дискусију. Нисам се повукао, дискусија је ипак одржана и разговарало се и о Хашком трибуналу за бившу Југославији, чији се председник није усудио да појави. Испоставило се да је то била дебата са до тада највећим бројем учесника у историји УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се међународно кривично право „у многим државама, као и у УН, доживљава као света крава која не сме бити критикована“.

Дершовиц, који је у Хашком трибуналу заступао бившег председника Скупштине Републике Српске Момчила Крајишника, рекао да је веома добро што је Јеремић покренуо ту дебату, која се показала као веома значајна.

„Заступао сам двојицу у Хашком трибуналу, а мало је недостајало да заступам и трећег, бившег председника Републике Српске Радована Караџића, али се нисмо договорили“, рекао је Дершовиц.

„Суђења су зависила од судија, јер су тамо на судијским позицијама били и људи који заправо нису били судије, него су извршавали наређења држава из којих долазе. Било је и независних судија од интегритета који су били веома добри. Судови никако не смеју бити заштићени од критике и требало би увек да ценимо да ли је правда задовољена“, додао је Дершовиц.

Јеремић је се сложио да судови морају бити подложни критици, и додао да су се „многима смучиле лекције које нам понављају да све што је Хашки трибунал учинио или рекао мора да се сматра готово светим и не сме бити подложно никаквој критици“.

Дершовиц је истакао да се „диви држању Србије у светским ратовима и да му нико ништа не може рећи против Србије, док о Хрватској има другачије мишљење“.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -