субота, 24. септембра 2022.

Од средине априла Грчка отворена за грађане Србије

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић и министар туризма Републике Грчке Харис Теохарис потписали су данас Заједничку изјаву о сарадњи двају министарстава у периоду COVID-19 и после COVID-19 периода.

Матић је на заједничкој конференцији за новинаре, одржаној након састанка у Палати Србија, истакла да је овим документом формализован обострани интерес да се сектор туризма одржи упркос здравственој кризи.

- Спонзорисани садржај -

Она је најавила да ће у наредном периоду бити потписан и посебан меморандум са Министарством за дигиталну управу Грчке о признавању наших дигиталних сертификата и потврда о вакцинацији или негативних тестова.

У складу са тим, министарка је саопштила да ће грађани Србије ове године моћи да иду на летовање у Грчку, уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином или уз негативан ПЦР или брзи тест, а грчке границе ће за наше туристе бити отворене највероватније већ средином априла, иако сезона званично почиње 14. маја.

Две стране чине све како би се путовања ове године одвијала безбедно, поручила је она и додала да ће начин путовања бити адекватан у односу на епидемијску ситуацију и број вакцинисаних.

Према њеним речима, чињеница да је Србија лидер у Европи и свету по броју вакцинисаних значајно олакшава преговоре у вези са путовањем наших грађана у друге земље.

То је, како је оценила, један од кључних разлога што нам се указује поверење и могућност нашим грађанима да путују у Грчку.

Теохарис је пренео да ће његова земља прихватити све вакцине, укључујући и кинеску и руску, иако оне још нису прихваћене на нивоу Европске уније, нагласивши да за децу до 10 година није потребна вакцина, нити ПЦР тест, док је за децу старију од 10 година потребан негативан тест.

Он је најавио да ће, осим граничног прелаза са Бугарском, Грчка отворити још два гранична прелаза са Северном Македонијом за долазак туриста из Србије, како се током лета не би стварале гужве на грчким границама.

Грчки министар је најавио и да ће та земља од маја почети вакцинацију свих својих радника из туристичког сектора како би здравствена безбедност била обострана.

Он је навео да се вакцинација у Грчкој одвија добро, да постоји приближно 1.000 вакциналних центара у земљи, али да та држава и даље не предњачи у свету и Европи по броју вакцинисаних као Србија.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -