четвртак, 06. октобра 2022.

Могуће олакшице за улазак у Грчку након 14. маја

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије саопштило је данас да прати епидемијску ситуацију у циљу заштите становништва, али и омогућавања што лакшег преласка границе и туристичке размене између Србије и Грчке.

У саопштењу се наводи да је то у складу са Заједничком изјавом Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства туризма Грчке о сарадњи у периоду COVID-19 и после COVID-19 периода, која је потписана 29. марта у Београду.

- Спонзорисани садржај -

Званични почетак летње сезоне у Грчкој најављен је за 14. мај, за када је грчки министар туризма Харис Теохарис најавио да се може очекивати отварање граничних прелаза са Северном Македонијом, признавање антигенских тестова за децу старију од 10 година, као и увођење такозваних fast line пунктова за прелазак границе вакцинисаних грађана.

До тог датума, Влада Грчке омогућила је српским држављанима улазак у Грчку са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата или потврдом о завршеној вакцинацији најмање 14 дана од дана уласка у Грчку.

Када су у питању најмлађи суграђани, деца до пет година су ослобођена тестирања, односно не морају да поседују негативан ПЦР тест.

Уколико епидемијска ситуација у Грчкој буде повољнија, ресорно министарство очекује да ће у погледу врсте тестова и старосне границе за децу бити уведене олакшице након 14. маја.

Наиме, туристичка путовања у Грчку највише планирају породице са малом децом за коју није омогућена вакцинација, те би обавеза њиховог ПЦР тестирања представљала додатно финансијско оптерећење.

Такође, путници су у обавези да најмање 24 сата пре уласка у Грчку попуне ПЛФ образац пријаве који могу пронаћи на сајту https://travel.gov.gr/  и презентују га при уласку у Грчку. У случају породичног путовања, потребно је попунити један ПЛФ формулар за целу породицу.

Све наведене мере су на снази до 14. маја, након чега ресорно министарство очекује повољнију епидемијску ситуацију у Грчкој и могућност примене олакшица које су раније најављене.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -