субота, 24. септембра 2022.

Подршка Швајцарске у дигитализацији надзора над јавним предузећима

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарка привреде у Влади Републике Србије Анђелка Атанасковић и aмбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид разговарали су данас о дигиталном надзору над пословањем јавних предузећа и унапређењу економске сарадње двеју земаља.

На састанку је оцењено да ће дигитална трансформација надзора над пословањем јавних предузећа, кроз увођење новог ИТ система, омогућити већу контролу Министарства привреде над овим предузећима и лакше управљање фискалним ризиком који произилази из њиховог рада.

- Спонзорисани садржај -

Овo је једна од новина у оквиру друге фазе Пројекта реформе локалних финансија (РЕЛОФ), који се спроводи уз подршку швајцарског Државног секретаријата за економске послове.

Наиме, у оквиру компоненте „Унапређење надзора над фискалним ризицима јединица локалне самоуправе“ Пројекта РЕЛОФ 2, у сарадњи са локалним самоуправама и ресорним министарством, интензивно се ради на процесу дигиталне трансформације надзора над пословањем јавних предузећа кроз увођење новог ИТ система.

Информациони систем омогућиће електронску комуникацију између оснивача и јавних предузећа, између јединица локалне самоуправе и Министарства привреде, као и електронско подношење извештаја и израду одговарајућих анализа како би успешно управљали фискалним ризиком који произилази из њиховог рада.

Атанасковић је истакла да на територији наше земље има 574 активних привредних субјеката, чији су већински власници држављани Швајцарске.

Економски односи Србије и Швајцарске, како је навела, могу се оценити као традиционално добри и разноврсни, будући да обухватају све аспекте привредне сарадње, али да има простора за њихово унапређење.

Министарка се осврнула и на тренутну епидемијску ситуацију у Србији, истичући значај који имунизација становништва има за раст и развој привреде.

Према њеним речима, наша земља данас има на располагању вакцине четири различита произвођача, што ће сачувати животе грађана, али и нашу привреду.

Амбасадор се сагласио са тим да су трговински односи Србије и Швајцарске добри, оценивши да има доста потенцијала за њихово унапређење и да је динамика инвестиција добра, а сарадња у великом броју области на високом нивоу.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -