уторак, 27. септембра 2022.

Постројење за одсумпоравање у Костолцу у складу са прописима ЕУ

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетиле су данас Термоелектрану „Костолац”, где су обишле постројење за одсумпоравање у блоку „Костолац Б”.

Михајловић је том приликом истакла да су представнице Владе данас у Костолцу виделе да су емисије сумпор-диоксида и прашкастих материја ниже него у Европској унији и да су у складу са оним штo је прописала Енергетска заједница.

- Спонзорисани садржај -

Oво је и јасна порука како се Влада Србије односи према заштити животне средине и енергетици, подвукла је она и нагласила да Министарство рударства и енергетике и Министарство заштите животне средине заједно раде у циљу зелене Србије и зелене енергетике.

Потпредседница Владе је подсетила на то да су усвојена четири нова закона, као и да се припрема национални план за климу и енергетику, као и стратегија за енергетику до 2050. године.

Све то радимо да бисмо имали зелену енергију и минимум 40 одсто енергије произведене из обновљивих извора до 2040. То не значи да ћемо одмах да гасимо термоелектране, већ да ћемо урадити све да емисије штетних материја сведемо на минимум и ниже у односу на оне прописане у ЕУ, нагласила је она.

Михајловић је, говорећи о загађењу реке Пек, истакла да је „Зиђин“ само један од загађивача и да ће Министарство за заштиту животне средине и Министарство рударства и енергетике са својим инспекцијама изаћи на терен и утврдити ко су остали.

Компанија „Зиђин” ради оно што је њихов задатак и 30. априла ће то бити проверено од стране наше инспекције. Међутим, то није довољно. Утврдићемо ко су остали загађивачи, а верујемо да ту има и канализације, нагласила је она.

Потпредседница Владе је, одговарајући на питања новинара, рекла и да је ово година важних одлука у рударству и енергетици, на путу ка енергетској транзицији и заштити животне средине.

У складу са тим, она је саопштила да никакав уговор није потписан са компанијом „Рио Тинто“ и да је у току израда студија о процени утицаја на животну средину, те ће тек након тога, када сваки грађанин Србије буде упознат са свиме, бити донета одлука.

Држава и Влада, како је подвукла, раде отворено и прегледно и ниједна одлука неће се доносити док не буду сви упознати и ако није све у складу са законом.

Према њеним речима, истраживачка права значе да нека компанија може, и то уколико је испунила све услове, да добије право да истражује, али то не значи и право да експлоатише неку руду.

Да би нека компанија могла да спроводи геолошка истраживања у било ком делу Србије, мора да има дозволу и сагласност власника земље да то ради, објаснила је Михајловић.

Она је прецизирала да су бушотине у процесу истраживања пречника пет до десет центиметара и нема разлога да неко због тога код људи шири страх. Сама истраживања трају годинама да би се видело да ли уопште има услова за експлоатацију.

Коначно, како је напоменула, ова истраживања су важна не само за компаније, него и за државу, да бисмо знали каквим ресурсима располажемо и колико смо неком рудом богати.

Извор: Влада Србије

Вујовић је нагласила да су постројења за одсумпоравање димних гасова од кључног значаја за редукцију загађења које долази из термоелектрана, јер доприносе томе да се емисија сумпор-диоксида сведе на минимум.

Oна је објаснила да је ово први систем за одсумпоравање димних гасова који је изграђен у Србији, оценивши да изградња оваквих система приближава Србију ЕУ стандардима.

Према њеним речима, оно што је изузетно важно када говоримо о аерозагађењу јесте да оваква постројења доводе до смањења емисија загађења, тако да је у једном блоку емисија сумпор-диоксида смањена 115 пута, а у другом приближно 40 пута.

Постројење је урађено по свим европским стандардима и има све потребне сагласности Министарства заштите животне средине, подвукла је Вујовић и додала да је смањење загађења из старих и великих постројења у складу са Националним планом за смањење емисија (НЕРП), који је Влада усвојила прошле године.

Борбу против аерозагађења водимо на више паралелних колосека, а не само када је реч о старим и великим постројењима. Боримо се и путем конкурса за локалне самоуправе за замену котлова правних и физичких лица, као и за пошумљавање, објаснила је министарка.

Такође, како је додала, држава се труди да смањи загађења која долазе од великих и мањих загађивача, а, када је реч о котларницама, пренела је да је инсистирала на томе да се сви пројекти реализују након грејне сезоне, како бисмо већ у овој години видели резултате.

Вујовић је нагласила да ће се у овој години почети са пројектом комплетне замене котларнице у Крагујевцу из средстава европских партнера.

Ово је само почетак, а након реализације започетих и пројеката који су у плану квалитет ваздуха биће осетно бољи, закључила је министарка.

Представник „Електропривреде Србије” Мирослав Томашевић рекао је да је у току пробни рад поменутог постојења, те да очекује употребну дозволу до октобра.

Он је додао да постројење ради пуним капацитетом и у складу је са свим прописима ЕУ и наше државе. 

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -