субота, 24. септембра 2022.

Србија и Мароко на путу стратешког партнерства

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Званична посета министра спољних послова у Влади Републике Србије Николе Селаковића Мароку 5. и 6. маја, у оквиру обележавања 64-годишњице успостављања дипломатских односа између Краљевине Марока и Републике Србије, била је прилика за продубљивање политичког дијалога и размену мишљења о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса.

Министар спољних послова, афричке сарадње и дијаспоре Краљевине Мароко Насер Боурита и министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић поздравили су похвалну динамику која карактерише билатералне односе на политичком, економском, културном и универзитетском нивоу, као и изванредну координацију у међународним организацијама.

- Спонзорисани садржај -

Селаковић је позитивно оценио централно место Марока под вођством Његовог величанства краља Мохамеда VI, као стуба стабилности и раста у региону.

Саговорници су поздравили управљање двеју држава пандемијом COVID-19, које је за пример, као и кампањом вакцинације.

Они су нагласили значајан квалитативни скок у трговинским односима Марока и Србије упркос пандемији, и постигли сагласност о наставку њиховог јачања, с обзиром на огромне потенцијале двеју држава.

У том контексту најавили су одржавање трећег заседања Мешовите комисије за трговинску, економску и научну сарадњу, у Београду, 23. и 24. јуна 2021. године, ако то епидемиолошка ситуација дозволи.

Припремни састанак за поменуту седницу одржан је између два именована копредседника (мароканске министарке туризма, ручних заната, авио-транспорта и социјалне економије Надије Фетах и министарке трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије  Татјане Матић) 31. марта ове године путем видео-конференције.

У циљу постављања билатералних односа на пут стратешког партнерства који обе земље желе, постигнут је договор о наставку унапређења одличних веза на свим нивоима, у духу пријатељства, међусобног поверења и поштовања принципа територијалног интегритета и суверенитета, у складу са резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

Селаковић је истакао дипломатске и политичке напоре Краљевине Мароко у циљу постизања реалног, практичног и трајног политичког решења у духу компромиса и реалности и у потпуности у складу са резолуцијама УН.

У том контексту, Република Србија сматра мароканску иницијативу за аутономију, под мароканским суверенитетом, озбиљним и веродостојним решењем за питање Сахаре.

Билатерални правни оквир даље се јача потписивањем Меморандума о разумевању о политичким консултацијама између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова, афричке сарадње и дијаспоре Краљевине Мароко, Програма сарадње у областима културе, високог образовања, научног истраживања, комуникација, медија, омладине и спорта (2021-2024) и Споразума сарадњи у области одбране, који ће омогућити размену знања, искуства и унапређење билатералних односа, наводи се у заједничком саопштењу након састанка Селаковића и Боурите.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -