субота, 01. октобра 2022.

Стефановић завршио тродневну званичну посету Египту

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић обишао је јуче египатску фабрику тенкова „200“ надомак Каира, Међународни медицински центар и јединицу „777“ снага за специјалне операције, чиме је завршио тродневну званичну посету Арапској Републици Египат.

Стефановић је оценио да су разговори са египатским званичницима били изузетно повољни, при чему је изразио захвалност египатском колеги Мохамеду Ахмеду Закију на величанственом дочеку.

- Спонзорисани садржај -

Он је пренео да је у наставку посете Египту имао прилику да у војном индустријском комплексу види какве су могућности тамошње војне индустрије и шта може да се ради заједно са Србијом.

Према његовим речима, било је речи о конкретним пројектима у којима ће моћи заједнички да се развијају нека модерна оруђа будућности, али истовремено и да се види шта је то што српска војна индустрија може да уради за египатску војску.

Закључили смо да таква врста сарадње може да допринесе томе да наши млади стручњаци и компаније раде са технологијом будућности и да то буде од користи и Србији и Египту, указао је  потпредседник Владе.

Стефановић је, оценивши да је сарадња са Египтом у области војног здравства веома важна за Србију, навео да је у Међународном медицинском центру имао прилику да се сагледају могућности за унапређење сарадње на том плану.

Ми ћемо кроз меморандум који смо потписали са египатским Министарством одбране имати прилику да у наредном периоду развијамо и ову врсту сарадње, нагласио је он, при чему је, поводом посете специјалној јединици „777“, похвалио њихову спремност и обученост.

Имали смо прилику да у специјалној јединици египатске војске видимо какви су њихови специјалци, њихове тактике, обученост и технику, оруђе и оружје, али истовремено да разговарамо о могућем заједничком увежбавању наших снага, додао је потпредседник Владе.

Стефановић је оценио да је сарадња са Арапском Републиком Египат од изузетне важности за Републику Србију и још једном исказао захвалност египатском министру одбране, који је организовао величанствену посету за нашу делегацију.

Такође, хоћу да похвалим посвећеност нашег тима, који је дошао у Египат да разговара о свим важним областима и да кроз војно-војну и војно-техничку сарадњу остваримо корист и за наше министарство и нашу земљу, поручио је он.

Капацитете фабрике која, поред тенкова М1 „Абрамс“, производи и широк асортиман борбених возила, наоружања, муниције и заштитних средстава Стефановићу и српској делегацији јуче су представили генерал мајор Мохамед Салах, заменик председавајућег Комитета за војну производњу и директор фабрике Рефик Рези Абдулах.

Наши представници су посетили и Међународни медицински центар, где их је дочекао генерални менаџер тог центра, генерал мајор Мустафа Абухатаб, док им је капацитете ове савремене здравствене установе представио начелник Васкуларне клинике и Одељења за међународну сарадњу Ахмед Фарук Мира.

Командант Снага за специјалне операције генерал мајор Ахмед Рашад Дониа био је домаћин министру Стефановићу и делегацији Министарства одбране у јединици „777“ која спада у ред елитних састава Оружаних снага Арапске Републике Египат.

Египатски специјалци демонстрирали су том приликом елементе своје борбене обуке, као и савремено наоружање и опрему којом располажу, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -