уторак, 27. септембра 2022.

Принципи и вредности Покрета несврстаних актуелни и данас

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, отварајући комеморативни самит поводом 60-годишњице Покрета несврстаних земаља, да је међународна сарадња, уз поштовање фундаменталних принципа, једини пут ка развоју и просперитету човечанства.

Вучић, који је своје обраћање на овом скупу започео речима “добро дошли кући”, истакао је да је Београд био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир.

- Спонзорисани садржај -

Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет био је мир, који је основ за развој сарадње, било да је реч о политичкој или економској, рекао је он.

Надам се да нећемо разговарати само о прошлости, већ и о будућности коју желимо да изградимо заједно. Свет дијалога, компромиса и мира и даље је могућ и достижан, поручио је председник Републике.

Вучић је указао на то да Агенда одрживог развоја УН 2030. промовише три принципа – мир и безбедност, развој и људска права, додавши да је Србија као правни наследник Југославије, оснивач Уједињених нација и Покрета несврстаних поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми.

Велика је привилегија и част за Србију то што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да наша престоница, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација и тачка контакта Истока и Запада, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње, навео је он.

Председник Републике је посебно изразио задовољство тиме што има прилику да види пријатеље из удаљених земаља, којима тешка ситуација у вези са COVID-19 није била препрека да допутују у Београд, чиме су показали колики значај придају овој организацији, али и указали част Србији.

У време када, нажалост, има само неколицина мултилатералних састанака у свету, биће ово изузетна и ретка прилика да разговарамо о свим питањима лицем у лице, предочио је он.

Према његовим речима, обележавање годишњице прве конференције Покрета несврстаних представља жељу да се ода почаст овом покрету, који је у време блоковских подела дао значајан допринос и визију засновану на поштовању, напоменувши да у њему није било места за доминацију једне државе над другом.

Покрет, како је додао, имао је суштинску улогу у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације и промовисао је једнакост и друштвени и економски развој свих земаља.

Упркос успонима и падовима, историја Покрета несврстаних је успешна прича, оценио је Вучић и додао да данас није довољно да се носталгично присећамо златног доба Покрета, већ се мора радити на испуњењу циљева, међу којима је будућност једнаких, у којој се иста права примењују на све.

Председник Републике је поручио да право да се одлучује о сопственој судбини није грех, већ право које мора да припада свима без обзира на снагу и моћ којом се располаже.

Вучић је оценио да је свет данас другачији у односу на онај из од 1961. године, јер су гобализација, међузависност и развој нових технологија планету учинили мањом, остварујући утицај на животе свих.

Истовремено, изазови са којима се суочавамо не знају за границе, а и њихова природа је сложенија. Зато је потребно да више него икада радимо на развоју мултилатерализма, јер ниједна држава није изолована, нити острво само за себе, а сарадња је једини пут ка просперитету, истакао је он.

Према његовим речима, то је основа на којој, упркос разликама, стоје чланице Покрета, који је симбол слободољубивог дела света, спремног да се бори за слободу, независност и суверенитет.

Председник Републике је нагласио да Србија најбоље зна колико је то тешко, јер води борбу за очување свог суверенитета и територијалног интегритета и решавање питања Косова и Метохије.

Вучић је предочио да Србија својом борбом брани универзалне приципе на којима почива Повеља УН, принципе међународног права, али и неке од најважнијих вредности Покрета.

Према његовим речима, Србија остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би гарантовало трајни мир у покрајини, уверена да је то одраз наше снаге, а не слабости.

Како је нагласио, Србија, као наследница СФРЈ, никад није престала да стреми јачању сарадње са традиционалним пријатељима широм света.

Поносни смо на то што, као неутрална земља на путу ка Европској унији, радимо и на јачању сарадње са традиционалним пријатељима Азије, Африке, Пацифика, Латинске Америке, поручио је он.

Председник Републике је указао на то да је Србија независна држава, која сама доноси одлуке, поуздан је партнер својим пријатељима, спремна да свима пружи руку сарадње.

Вучић је подсетио на то да је Србија у протеклом периоду несебично помогла свима којима је то било потребно, са више од милион вакцина против коронавируса, од којих је више од половине донирано афричким и азијским земљама, додајући да ће наша земља то наставити да чини, док овај вирус не постане прошлост.

Имате оданог пријатеља у Србији, и то нису празне речи. Упркос свим притисцима, Србија никада неће окренути леђа пријатељима, подвукао је Вучић.

Самит заједнички организују Србија и Азербејџан, а бројни светски званичници разговараће данас и сутра на Београдском сајму, у граду у коме је Покрет одржао прву конференцију 1. септембра 1961. године.

Учесницима тог самита видео-линком обратио се председник Азербејџана Илхам Алијев, који је поручио да ће та земља ојачати сарадњу унутар Покрета како би се оснажила правда и поштовање међународног права.

Алијев је рекао да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Генералне скупштине УН и представља пример мултилатерализма, будући да обухвата 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.

Он је навео да су чланице тог покрета једногласно одлучиле да се продужи председавање Азербејџану још годину дана, најавивши да ће та земља као председавајућа наставити да ради на јачању солидарности унутар Покрета и на његовој глобалној видљивости.

На скупу су присутне делегације чланица Покрета несврстаних из више од 105 земаља и бројних међународних организација, а на њему учествује приближно 50 шефова држава, влада и министара спољних послова.

Делегације су дочекали шефови дипломатија Србије и Азербејџана Никола Селаковић и Џејхун Бајрамов.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -