субота, 24. септембра 2022.

Србија високо рангирана у свету у области родне равноправности

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић оценила је јуче да је у протеклих пет година положај жена на тржишту рада у Србији унапређен, што се огледа у повећању стопе њихове запослености за 9,4 одсто.

Кисић Тепавчевић је, у излагању о женском предузетништу у Павиљону Србије у оквиру светске изложбе „Експо 2020“ у Дубаију, поручила да је Србија стратешки опредељена за унапређење положаја жена на тржишту рада, како би ови показатељи били још бољи.

- Спонзорисани садржај -

Женско предузетништво у Србији је важна тема, нарочито са аспекта побољшања положаја жена на тржишту рада, рекла је Кисић Тепавчевић, додавши да су предузетници, без обзира на пол, катализатори промена и да представљају енергију знања, иновација и креативности.

Са нама је овде више од 100 сјајних жена предузетница, које својим образовањем, радом, способношћу представљају лице Србије која ствара и која има иновативне идеје. Овде смо да охрабримо жене да покрену сопствени посао, да чујемо њихова искуства, као и да позовемо све на партнерство и сарадњу, навела је министарка.

Она је нагласила да је жена стуб породице и да, такође, може бити веома значајан ресурс када је у питању економски развој земље.

Новом Стратегијом запошљавања за период од 2021. до 2026. године и пратећим Акционим планом дефинисане су мере за побољшање положаја жена на тржишту рада. Стратегија препознаје жене као кориснице додатне, интензивне и интегрисане подршке, како би се адекватно припремиле за ефикасан улазак на тржиште рада и одрживо економски оснажиле, рекла је она.

Кисић Тепавчевић је навела да је циљ мера активне политике запошљавања, међу којима су мере за активно тражење посла, програми додатног образовања, обуке, субвенције за запошљавање и програми јавних радова, лакше запошљавање и интеграција на тржиште рада.

Према њеним речима, један од циљева јесте и оснаживање жена да ступе на тржиште рада у области ИТ сектора, који се брзо опоравио од последица кризе изазване пандемијом коронавируса.

Министарка је истакла и да је Србија међу водећим земљама у борби за родну равноправност и да је прва земља која није чланица ЕУ, а која је увела Индекс родне равноправности, као показатељ степена укључености жена у различитим сферама живота.

Влада је посвећена унапређењу родне равноправности у оквиру плана реформи, нагласила је министарка.

Она је додала да је заступљеност жена у институцијама побољшана, о чему говоре подаци да је на челу Владе Републике Србије жена, да је у Влади10 министарки, да су жене у републичком парламенту заступљене 40 одсто, да су на челу Народне банке Србије и Врховног касационог суда.

Према подацима Светског економског форума за 2020. годину, Србија заузима веома високо 20. место у области родне равноправности, указала је она.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -