уторак, 27. септембра 2022.

Влада усвојила сет предлога изборних закона

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници сет предлога изборних закона: Предлог закона о избору председника Републике, Предлог закона о избору народних посланика и Предлог закона о локалним изборима, који имају за циљ унапређење услова за спровођење избора на републичком и локалном нивоу.

Предлозима закона се не мењају суштински аспекти избора за народне посланике, избора за председника Републике и одборнике скупштина јединица локалне самоуправе и задржавају се досадашња законска решења која се могу и сматрати основним постулатима изборног процеса у Републици Србији.

- Спонзорисани садржај -

Нови закони доносе значајне новине у погледу заштите права у изборним поступцима и лакшег кандидовања политичких странака националних мањина, као и у погледу организације и транспарентности рада органа за спровођење избора.

Предложена решења настала су, с једне стране, као резултат паралелних међустраначких дијалога о изборним условима уз учешће представника Европског парламента, односно без њиховог учешћа.

Такође, примењене су препоруке Канцеларија за демократске институције и људска права Организације за европску безбедност и сарадњу (ОДИХР) о праћењу изборних поступака у Републици Србији.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о финансирању политичких активности којим се обезбеђује транспарентно праћење трошкова током и по завршетку изборног процеса.

Предложеним решењем уводи се обавеза директора Пореске управе да у годишњи или ванредни план пореске контроле обавезно уврсти даваоце финансијских средстава и других услуга политичким субјектима у складу са извештајем Агенције за спречавање корупције о финансирању политичких активности и субјеката.

Новина у Предлогу закона је да се политички субјекти могу задуживати искључиво код банака и других финансијских организација којима је то основна делатност.

На тај начин политички субјекти се обавезују да се задужују искључиво под редовним и законом прописаним условима и тако се спречава могућност задуживања код физичких и правних лица, која би давањем позајмице могла да остваре утицај на политичке субјекте.

Такође, утврђена је максимална висина кредита и зајма до које се сви политички субјекти могу задуживати код банака и других финансијских организација, на годишњем нивоу, како би финансирали редован рад или изборну кампању.

Норма која осигурава транспарентније праћење трошкова изборне кампање је да се политички субјекти обавежу да у току изборне кампање агенцији подносе прелиминарне извештаје о трошковима као и коначни извештај о трошковима изборне кампање.

Ради даљег усклађивања са изборним прописима, Влада је усвојила Предлог закона о допуни Закона о ванпарничном поступку, који се односи на изборно право лица делимично лишених пословне способости.

Када се ради о лицу са делимичном пословном способношћу, оно може да бира народне посланике и да буде бирано за народног посланика ако суд решењем којим му ограничава пословну способност није утврдио неспособност вршења изборног права.

Ове допуне закона последица су настојања да се тај закон усклади са решењима из новог Закона о избору народних посланика.

На јучерашњој седници усвојен је Предлог закона о измени Закона о спречавању корупције који је настао као резултат Међустраначког дијалога, закљученог у Народној скупштини и односи се на обавезе које јавни функционери имају када је реч о чланству и функцијама у политичком субјекту и спречавању корупције.

Предложена решења битно утичу на стварање климе поверења у предстојећој изборној кампањи, и даље усклађивање са стандардима Европске уније.

Влада Србије усвојила је Закључак о висини накнаде за RT-PCR и антигенско тестирање на присуство вируса SARS-CoV-2 на лични захтев које обављају здравствене установе у јавној својини.

Овим закључком цена PCR теста смањена је са 9.000 на 6.000 динара, а цена антигенског са 3.500 на 1.800 динара.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -