уторак, 27. септембра 2022.

Инциденти на Космету на највећи православни празник

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је јуче да је у највећем српском селу Бабин Мост у општини Обилић у недељу увече, баш на Васкрс, нападнут 13-годишњи дечак српске националности С. М.

Њега је испред кафића напала и вређала група од десетак старијих младића албанске националности. Случај је пријављен полицији, а родитељи дечака су до касно у ноћ давали исказ у полицијској станици у Обилићу.

- Спонзорисани садржај -

Председник Привременог органа општине Обилић Горан Данчетовић упознат је са случајем и на располагању је породици дечака за сву неопходну помоћ и подршку.

Овај напад, до когa долази баш на највећи православни празник Васкрс, показује да Срби на Косову и Метохији не могу без бојазни да обележе ни највеће празнике, већ треба да страхују за децу и њихову безбедност.

Овакви инциденти, са очигледном етничком мотивацијом, последица су антисрпске реторике Приштине и Аљбина Куртина, који генерише отворену мржњу према свему српском.

И о овом инциденту Канцеларија за Космет ће обавестити међународне представнике који имају мандат да Србима у покрајини гарантују безбедност.

Такође, на Васкрс, у недељу ујутру, са цркве Свете Петке у општини Витина скинута је застава са грбом Српске православне цркве. То је примећено након васкршње литургије и случај је пријављен полицији.

Сличан инцидент догодио се и на Божић, али је свештеник тада приметио починиоце и спречио их у делу, а у мају прошле године, ова црква је и каменована.

Очигледна је намера да се овим чином оскрнави храм СПЦ и то баш на највећи православни празник.

Верска толеранција основ је сваког мирног суживота, али повећан број напада на објекте СПЦ показатељ је очигледне нетрпељивости према свему српском на Kосмету.

Kанцеларија за Kосово и Метохију најоштрије осуђује ово скрнављење светиње у Витини и захтева да почиониоци буду санкционисани, уз подсећање да се од почетка године значајно повећао број напада на објекте СПЦ што додатно говори о њиховој угрожености.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -