субота, 01. октобра 2022.

Иновациони екосистем Србије усмерити ка роботици

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се у Минхену са председником и потпредседником Међународне федерације за роботику (International Federation of Robotics – IFR) Милтоном Геријем и Марином Бил.

Поповић је након састанка, који је одржан у оквиру Међународног сајма паметне аутоматизације и роботике „Аутоматика 2022“, навео да је IFR водећа међународна организација из области роботике, чија је мисија да промовише истраживање, развој, употребу и међународну сарадњу у области роботике, на глобалном нивоу.

- Спонзорисани садржај -

Министар је нагласио да Србија жели да постане део ове заједнице и да кроз партнерство и сарадњу са најбољима, роботику наше земље уведе у нови развојни циклус.

Желимо да иновациони екосистем Србије усмеримо ка роботици и роботским технологијама и да у те сврхе циљано алоцирамо значајне ресурсе, у обиму који ће убрзано дати мерљиве резултате и, најважније, да иновације у области роботике доведемо у режим тесне интеракције са индустријом, нагласио је Поповић.

Он је указао на то да је кључна компонента у том процесу иновација знања и изградња компетенција, додавши да је Србија одлучна да уложи много у развој роботике, како би постала регионални лидер у тој области.

Према његовим речима, успостављање тесних веза између глобалних лидера у индустријској аутоматизацији и малих и средњих предузећа у Србији један је од приоритетних циљева даљег развоја српске привреде.

Ови видови кооперације омогућиће српским инжењерима да овладају најсавременијим технолошким достигнућима и да кроз процес трансфера знања и технологије, суштински унапреде производне технологије у нашим фабрикама, објаснио је министар, уз напомену да је данас немогуће бити глобално конкурентан уколико на производним линијама нема робота.

На сајму „Аутоматика 2022“ представљена су најсавременија решења индустријске и услужне роботике‚ интелигентних производних система и сродних индустријских технологија.

Ова сајамска манифестација окупила је највећа имена светске роботике, попут компанија ABB, KUKA, Fanuc, Yaskawa, као и неке од водећих европских универзитета и института, попут немачког Фраунхофер института, Техничког универзитета из Беча, или водећег намачког института специјализованог за роботику и мехатронику, чувеног DLR.

Поповић је обишао изложбени простор и у директном разговору са изабраним компанијама иницирао даље активности на њиховом активнијем ангажовању и партнерству у роботизацији српских фабрика.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -