субота, 24. септембра 2022.

Нова топлана на биомасу у Мајданпеку за боље грејање и чистији ваздух

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је данас, након потписивања уговора о изградњи нове топлане на биомасу у Мајданпеку, да ће Влада наставити да улаже у сектор даљинског грејања.

Михајловић је нагласила да је циљ да сви градови и општине користе обновљиве изворе за производњу топлотне и електричне енергије, јер ће то смањити потрошњу и обезбедити здравију животну средину.

- Спонзорисани садржај -

,,Заједно са Владом Немачке и Немачком развојном банком завршили смо већ две топлане, у Малом Зворнику и Прибоју, и верујем да људи у тим градовима, где је емисија сумпор-диоксида и угљен-диоксида елиминисана, осећају шта значи грејање на другачији, зеленији начин”, истакла је она.

Потпредседница Владе је навела да су почели и радови на изградњи нове топлане на биомасу у Новом Пазару и да ће од следеће грејне сезоне, од октобра, становници тог града добијати топлотну енергију на ефикаснији и здравији начин.

Она је указала на то да је ,,наш национални циљ да грађани истовремено имају и здравију животну средину и довољне количине топлотне енергије и да све топлане у Србији, а у многима се и даље користи најпрљавије фосилно гориво, у наредним годинама користе обновљиве изворе за производњу енергије”.

Михајловић је предочила да је укупна вредност свих пројеката који се реализују заједно са СР Немачком 1,4 милијарде евра, истакавши да је та земља несумњиво наш највећи и најзначајнији партнер у Европи.

Председник Општине Мајданпек Драган Поповић рекао је да је расписивање тендера за пројекат изградње нове топлане планиран у јулу, а да је почетак радова предвиђен у марту 2023. године како би топлана била спремна за грејну сезону у октобру идуће године.

,,Реализацијом овог уговора обезбедићемо стабилно и сигурно грејање 24 часа за све наше суграђане наредних година и деценија”, навео је он, додавши да је ово само један од пројеката који се реализује у тој општини уз подршку Министарства рударства и енергетике

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да ,,потписивање овог уговора показује да се успешно развија наше партнерство у области енергетике”, додавши ,,да ће нова топлана на биомасу обезбедити стабилно и одрживо снабдевање топлотном енергијом грађана Мајданпека”.

,,Циљ је да помогнемо и подржимо повећање капацитета који користе ОИЕ и стабилније и независније снабдевање, не само када је у питању заштита животне средине и борба са климатским променама, већ посебно у тренутку кризе изазване догађајима у Украјини, када енергетика има егзистенцијални значај”, рекао је он.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -