субота, 01. октобра 2022.

Развој свеобухватних односа са Саудијском Арабијом

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је јуче, у разговору са министром туризма Краљевине Саудијске Арабије Ахмедом Акилом ел Хатибом, да наше две земље деле исту визију развоја засновану на улагању у образовање, иновације и ИТ сектор, која је уједно и добра основа за унапређење политичких и економских односа.

Брнабић је истакла да је Србија, захваљујући улагањима у ИТ сектор, препозната као земља великих потенцијала у овој области и добра дестинација за инвестиције.

- Спонзорисани садржај -

Данас је ИКТ сектор највећа извозна грана и има велико учешће у БДП земље. Србија има добар и образован кадар, а увођењем програмирања у основне школе, улажемо у нашу будућност, навела је она и констатовала да би сарадња двеју држава на овом пољу била од обостране користи.

Ел Хатиб је пренео премијерки поздраве краља Салман бин Aбдулазиз ал-Сауда и престолонаследника Мухамеда бин Салмана бин Абдулазиза Ал Сауда, као и настојање Саудијске Арабије за унапређење економских односа и политичког дијалога.

Он је, истичући да је туризам носилац економског развоја Саудијске Арабије, рекао да је у Србији препознао велики потенцијал за развој ове привредне гране, што би у будућности омогућило отварање нових радних места и економског развоја државе.

Према његовим речима, размена знања и искустaва двеју земаља и сарадња у овој области била би обострано корисна за наше грађане.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који је присуствовао састанку, истакао је да је пословна заједница важан субјекат у развоју односа, док је пољопривреду препознао као један од стубова сарадње привредника двеју земаља.

На састанку је разговарано и о повећању трговинске размене, као и могућностима за заједничке инфраструктурне пројекте.

Председница Владе је изразила уверење да ће се политички дијалог двеју земаља интензивирати у будућности и поновила позив саудијском краљу и престолонаследнику те земље да посете Србију.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -