субота, 24. септембра 2022.

Сарадња студентских удружења Србије и Републике Српске

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, разговарао је јуче на Палама са представницима Уније студената Републике Српске о начинима сарадње са студентским удружењима у Србији.

Ружић је том приликом указао на значај студентског организовања које је важан чинилац развоја високог образовања.

- Спонзорисани садржај -

Он је подсетио на то да је усвојен нови закон о студентском организовању, да су установљене студентске конференције и студентски парламенти, уређен начин њиховог финансирања и надлежности, одабир чланова, а једна од значајнијих новина јесте могућност да представници студената учествују у раду факултета и имају право на одлучивање.

Приликом израде поменутог закона, како је навео, постојала је добра сарадња са Студентском конференцијом универзитета Србије (СКОНУС), захваљујући чему су постигнути сјајни резултати када је реч о побољшању услова студирања.

Ружић је, говорећи о сарадњи студената из Србије и Републике Српске, најавио да ће заједнички бити обележен Дан српског јединства и националне заставе на Палама и да ће тим поводом бити пристуно више од 1.000 студената.

Према његовој оцени, то је добар начин да се негују односи који постоје и да се на прави начин развија сарадња.

Студенти Републике Српске и Србије на свим нивоима образовања имају истоветан статус и све дипломе се признају без нострификације, указао је он и прецизирао да ће у наредну академску годину на терет буџета Србије моћи да се упише 29.790 студената.

На састанку је било речи и о моделу дуалног образовања и о могућностима да се такав вид студирања уведе у Републици Српској по узору на Србију, као и о питању стипендирања студената из Србије у Републици Српској.

Ружић је том приликом присуствовао и Другој регионалној конференцији ,,Сарадња институција, јавног и приватног сектора и НВО” на Економском факултету на Палама, при чему је истакао значај дијалога и подршке НВО у креирању јавних политика.

Он је, такође, указао на заједничке напоре Србије и Републике Српске за постизање вишег нивоа очувања националног идентитета.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -