субота, 01. октобра 2022.

Потписан споразум о изградњи ауто-пута Београд – Темишвар

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић и министар транспорта и инфраструктуре Румуније Сорин Михаи Гриндеану потписали су синоћ у Темишвару Споразум између влада двеју земаља о изградњи ауто-пута Београд – Темишвар.

Момировић је, након потписивања Споразума о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд – Ватин (Србија) и ауто-пута Темишвар – Моравица (Румунија), нагласио да путеви граде још снажнија пријатељства и обезбеђују бољи квалитет живота.

- Спонзорисани садржај -

Он је истакао да ће изградњом новог модерног ауто-пута од Београда до Темишвара, ова два града бити удаљена на само сат времена вожње, додавши да је реч о стратешки важном коридору за обе државе.

Министар је исказао захвалност Румунији на подршци европском путу Србије, поручивши да та земља у Влади Србије има стабилног партнера и да је наша стратешка одлука да овај пројекат изведемо до краја.

Момировић је, такође, изразио велику захвалност јер Србија у Румунији има снажног партнера, када је реч о подршци принципима међународног права и територијалном интегритету наше земље.

Гриндеану је рекао да је потписивање овог споразума од великог значаја за обе државе, подсетивши да је 2016. године постојала иницијатива за потписивање овог документа, али да тада румунска страна овај пројекат није сматрала приоритетним.

Поново смо покренули иницијативу и у овом моменту се изводе студије изводљивости које ће бити завршене на јесен. Верујем да ће се током наредне године одлучити ко ће градити ауто-пут, а реч је о европском финансирању, навео је он.

Уговорне стране ће успоставити везу између две државе директним повезивањем ауто-пута Београд – Ватин (државна граница), који ће бити дугачак 65 километара са српске стране и са румунске стране ауто-пут Темишвар – Моравица (државна граница), дужине приближно 78 километара.

Два ауто-пута ће пролазити кроз заједничку државну границу и међусобно се повезивати, поштујући карактеристике које обезбеђују безбедност и сигурност друмског саобраћаја. На споју два ауто-пута, уговорне стране ће изградити (операционализовати) граничне прелазе на територији двеју држава.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -