уторак, 27. септембра 2022.

Висок ниво сарадње у области одбране са Уједињеним Краљевством

Морате прочитати

- Спонзорисани садржај -

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић разговарао је јуче са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Шан Кристином Маклеод о наставку сарадње двеју земаља у области одбране.

Стефановић је истакао да су сарадњу у области одбране у претходном периоду обележили сусрети на највишем нивоу, који су допринели квалитативном унапређењу укупних билатералних односа Србије и Уједињеног Краљевства.

- Спонзорисани садржај -

Он се осврнуо и на висок ниво остварене војно-војне сарадње, подсећајући на то да су припадници Војске Србије, разменом искустава и вештина кроз заједничке обуке и вежбе са припадницима британске војске, повећали ниво својих оперативних способности, као и интероперабилност.

Потпредседник Владе је потврдио опредељеност за унапређење војноекономске и војнотехничке сарадње, с обзиром на то да је Уједињено Краљевство развијена технолошка војна сила, преневши захвалност за уручене донације у борби против коронавируса на самом почетку пандемије, донирану скијашку опрему за обуке кадета Војне академије у зимским условима, али и планирану донацију опреме Центру за мировне операције.

Стефановић је, такође, исказао захвалност и на успешно реализованој посети полазника 11. класе Високих студија безбедности и одбране Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, који су имали прилику да се упознају са националном безбедносном и одбрамбеном политиком и војнообразовним институцијама те земље.

Амбасадорка Маклеод се сагласила са оценом о значају очувања континуитета дијалога на високом нивоу, подсећајући на то да је прошле године министар одбране Уједињеног Краљевства први пут посетио Србију и да је Стефановић потом у јануару ове године боравио у Лондону у узвратној посети. 

Она је овом приликом нагласила заинтересованост британске стране за даљи развој војно-војне сарадње, заједничко учешће у мултинационалним операцијама, али и интензивирање војномедицинске и сарадње у области војног образовања.

Амбасадорка је изразила захвалност на значајној подршци Министарства одбране приликом посете полазника Краљевског колеџа за одбрамбене студије Републици Србији, као и на гостовању Уметничког ансамбла “Станислав Бинички” на прослави платинастог јубилеја и рођендана краљице Елизабете II.

Саговорници су разменили ставове и о актуелној ситуацији на Истоку Европе.

- Спонзорисани садржај -

Још вести

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Унесите свој коментар!
Унесите овде своје име

- Спонзорисани садржај -

Најновије вести

- Спонзорисани садржај -