27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаКултураОбнова сећања: Потписан споразум за заједничку поставку у „Југословенском павиљону” у Аушвицу

Обнова сећања: Потписан споразум за заједничку поставку у „Југословенском павиљону” у Аушвицу

У седишту Унеска у Паризу, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић потписала је споразум са министрима културе и представницима земаља бивших југословенских република о финансирању поновног успостављања заједничке сталне поставке у Државном музеју Аушвиц-Биркенау у Републици Пољској. Овај споразум представља значајан корак у очувању сећања на жртве концентрационог логора Аушвиц-Биркенау.

Гојковић је истакла да је потписивање Споразума од великог симболичког и практичног значаја за читав регион, подвлачећи важност сећања на жртве највећег монструозног страдања у новијој људској историји. Она је нагласила посвећеност Србије култури сећања, како на националном, тако и на међународном плану.

Споразум подразумева заједничко финансирање реновирања и конзервације првог спрата Блока 17 и заједничких просторија и структура које некадашње југословенске републике деле са Аустријом. Такође, укључује и заједничко финансирање трошкова имплементације заједничке сталне поставке на месту сећања на жртве са територије бивше Југославије.

Уметничку визију будуће поставке представили су Даниел Либескинд и Хенри Лустигер Талер из „Либескинд студија”, уз подршку Херман фондације. Овај пројекат ће омогућити да се на адекватан начин одржи сећање на жртве и пренесе порука о важности борбе против фашизма и антисемитизма.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести