27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаЕкономијаСрбија на челу зелене револуције: Пионир у енергетској транзицији!

Србија на челу зелене револуције: Пионир у енергетској транзицији!

Србија је поставила нове стандарде у области зелене енергетске транзиције, према најновијем извештају Енергетске заједнице. Министарка рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић Хандановић, истакла је да је Србија оцењена као лидер у овој области, што је резултат значајног напретка у декарбонизацији и реформама у енергетском сектору.

Србија је постигла највећи напредак у претходној години од свих уговорних страна Енергетске заједнице, што је потврда великог рада који је обављен у енергетском сектору од почетка рада ове владе. Успешно су спроведене аукције за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије (ОИЕ), резултирајући у инвестицијама већим од милијарду евра за изградњу девет зелених електрана.

Ове аукције су довеле до двоструко ниже цене електричне енергије, а зелена енергија која се произведе остаће у Србији за потребе грађана и привреде. Поред тога, државни буџет ће годишње приходовати од 12 до 28 милиона евра као резултат ових аукција.

Министарка је такође нагласила значај усвајања измена и допуна Закона о енергетици, којим је омогућено раздвајање контроле над операторима преносног система и система за транспорт гаса од контроле предузећа која обављају друге делатности у овим секторима.

Србија је остварила просечни скор од 63% у пет области које прати Извештај Енергетске заједнице, што је значајно изнад просека свих уговорних страна, који износи 53%. Овај успех је доказ да је Србија на правом путу ка остваривању својих циљева у области зелене енергије и декарбонизације.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести