27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаКултураОживљавање историје: Почела велика санација Спомен-музеја Надежде и Растка Петровића у Београду!

Оживљавање историје: Почела велика санација Спомен-музеја Надежде и Растка Петровића у Београду!

У српској престоници, започела је нова ера заштите културног наслеђа. Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је о почетку радова на санацији и адаптацији Спомен-музеја Надежде и Растка Петровића, који је од 1974. године проглашен за споменик културе.

Са буџетом од 64.300.000 динара, ови радови представљају значајан корак у очувању историје и уметности. Народни музеј Србије, који је преузео реализацију пројекта, планира да заврши радове у току 2024. године, симболично обележавајући 150 година од рођења велике сликарке Надежде Петровић.

Спомен-музеј, који је постао део Народног музеја 1975. године, отворен је захваљујући дару Љубице Луковић, сестре Надежде и Растка Петровића. Први радови на музеју изведени су 1974. године, али је већ 1986. године музеј затворен за посетиоце због неадекватних услова за чување и излагање.

Овај пројекат не само да обнавља историјску зграду, већ и враћа живот делу двоје значајних личности српске уметности и културе. Санација Спомен-музеја Надежде и Растка Петровића представља важан корак у очувању културног идентитета Србије и њеног богатог уметничког наслеђа.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести