27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаКултураДвеста година од рођења Бранка Радичевића: Србија спрема велико обележавање

Двеста година од рођења Бранка Радичевића: Србија спрема велико обележавање

Србија се припрема за велико обележавање 200-годишњице рођења Бранка Радичевића, једног од најзначајнијих песника српског романтизма. На седници Организационог одбора, одржаној у Покрајинској влади у Новом Саду, истакнуто је да ће цела 2024. година бити посвећена сећању на овог великана наше књижевности.

Председник Покрајинске владе и председник Организационог одбора, Игор Мировић, нагласио је значај Радичевића за српску књижевност и уметност, као и његов симболички значај за српски народ. Планиране активности укључују различите културне и образовне програме, који ће се одвијати не само у Сремским Карловцима, где је песник провео значајан део свог живота, већ и широм Србије.

Бранко Радичевић, рођен 1824. године у Славонском Броду, оставио је неизбрисив траг у српској књижевности. Његова поезија, која одише духом романтизма, и данас је инспирација многим генерацијама. Његови посмртни остаци пренети су на Стражилово пре 140 година, место које заузима посебно место у његовој поезији.

Организациони одбор, који чине представници републичких и покрајинских институција културе, Матице српске, Удружења књижевника Србије, Бранковог кола и Вукове задужбине, основан је 8. новембра 2023. године. Чланови Одбора, укључујући потпредседницу Владе Србије и министарку културе Мају Гојковић, раде на припреми и реализацији активности које ће достојно обележити овај значајан јубилеј.

Ове године, по први пут, биће уређена стаза од Стражилова до Бранковог гроба, за шта је Покрајинска влада издвојила 45 милиона динара. Ово је само један од начина на који ће се одати почаст великану српске књижевности, чије дело и данас живи и инспирише.

Обележавање 200-годишњице рођења Бранка Радичевића биће прилика да се подсетимо на величину његовог лика и дела, али и да се унапреди културна и образовна сцена у Србији, промовишући вредности које је Радичевић заступао у свом раду и животу.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести