17. 07. 2024.
НасловнаКултураСремски Карловци: Нови сјај историјског бисера Војводине

Сремски Карловци: Нови сјај историјског бисера Војводине

У Покрајинској влади Војводине одржана је седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, на којој је потврђено да је Покрајинска влада Војводине од 2018. године до данас уложила више од милијарду и три стотине милиона динара у обнову овог историјског места. Седницом је председавала Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе.

Председник Покрајинске владе Војводине и заменик председника Одбора, Игор Мировић, истакао је да ће до краја 2024. године бити завршена пројектна документација за свеобухватно уређење заштићене просторне целине старог језгра Сремских Карловаца. Овај пројекат ће бити основа за даље финансирање обнове и уређења, чиме ће Сремски Карловци добити нови сјај и постати још привлачнији за посетиоце и туристе.

Међу најзначајнијим до сада завршеним пројектима издвајају се рестаурација Патријаршијског двора Саборне цркве и Богословије Светог Арсенија, санација кућа на централном тргу Бранка Радичевића, као и реконструкција Улице браће Анђелић и државног пута кроз Сремске Карловце.

На седници је такође донета одлука о формирању Радне групе од представника релевантних институција и јавних предузећа за координацију израде пројекта уређења Сремских Карловаца. Овај потез је део ширег плана за очување културног и историјског наслеђа, као и за унапређење туристичке понуде овог значајног места у Војводини.

Инвестиције у обнову Сремских Карловаца су доказ опредељења власти да сачувају историјско наслеђе и унапреде квалитет живота локалног становништва, као и да промовишу туризам и културу у овом делу Србије.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести