17. 07. 2024.
НасловнаКултураУжице сија као нова културна метропола Србије за 2024. годину

Ужице сија као нова културна метропола Србије за 2024. годину

Ужице је званично проглашено за Престоницу културе Србије за 2024. годину, означавајући почетак нове ере у развоју културе и уметности у овом историјском граду. Овај значајан догађај представља кулминацију напора локалне самоуправе и Владе Србије да Ужице поставе на мапу водећих културних центара земље и региона.

Потпредседница Владе и министарка културе, Маја Гојковић, истакла је да је ово велики дан за Ужице и Златиборски округ, подвлачећи да култура и уметност овог дела Србије имају дугу традицију која је препозната широм света.

Ово обећава богат и разноврстан културни садржај, укључујући манифестације које ће обогатити културни живот града и промовисати његово богато културно наслеђе. Од Дрвенграда, који је постао култно место за љубитеље филма и музике, до Старог града, који стоји као сведок протеклог времена, Ужице је спремно да засија у пуном сјају.

Министарка Гојковић је нагласила да је децентрализација културе кључни принцип културне политике Србије, што омогућава да култура припада свима, без обзира на географску локацију. Ужице ће такође добити културни центар намењен деци и Музеј керамике, што ће додатно обогатити културну понуду града.

Титула Престоница културе Србије не само да ће допринети развоју културе и уметности у Ужицу, већ ће такође промовисати град као важну дестинацију за културни туризам. Са мотом светлости који одражава историју и традицију Ужица, град је спреман да упали светла културе и покаже своју јединствену лепоту и вредности.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести