27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаПолитикаНаучна револуција против климатских промена: Србија води битку за одрживу будућност!

Научна револуција против климатских промена: Србија води битку за одрживу будућност!

У светлу глобалних климатских изазова, Србија се окреће науци као кључном савезнику у борби против последица климатских промена. Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, на конференцији „Look Up” на Копаонику, истакла је важност науке у остваривању циљева одрживог развоја.

Беговић је указала на алармантне трендове у области климатских промена, укључујући пораст нивоа океана и недостатак електричне енергије за 700 милиона људи широм света. Она је нагласила да је неопходно усмерити науку и иновације ка решавању ових проблема, са посебним освртом на грађевинску индустрију.

Србија је, према речима министарке, усвојила стратегију која дефинише кључне области за одрживи развој, укључујући исхрану, пољопривреду, обновљиве и алтернативне изворе енергије, технологију комуникација, инфраструктуру и здравство. Ова стратегија подразумева идентификацију 13 подручја за инвестиције, укључујући децентрализовану производњу соларне енергије, ветроелектране, технологије паметне пољопривреде, услуге управљања отпадом, енергетски ефикасну стамбену инфраструктуру и развој биотехнологије.

Кључна порука министарке је била улагање у науку, знање и образовање, као и јаче укључивање приватног сектора у истраживања и развој у овим критичним областима. Она је истакла да је ове године, на иницијативу Србије, усвојен предлог за проглашење Међународне декаде науке за одрживи развој у Уједињеним нацијама.

Панел је окупио еминентне стручњаке из различитих области, укључујући представнике грађевинске индустрије, енергетике и владиних агенција, који су дискутовали о начинима на које наука и иновације могу допринети одрживом развоју и ублажавању последица климатских промена.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести