17. 07. 2024.
НасловнаПолитикаВанредна седница СБ УН о Косову и Метохији биће отворена за цео...

Ванредна седница СБ УН о Косову и Метохији биће отворена за цео свет

У историјском тренутку за међународне односе, Гвајана, тренутни председавајући Саветом безбедности Уједињених нација, одлучила је да ванредна седница о Косову и Метохији, заказана за 8. фебруар, буде отворена за јавност. Ова одлука омогућава светској јавности да уживо прати расправу о једном од најосетљивијих питања у региону.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, истакао значај ове одлуке за Србију, наглашавајући да је ово прилика да председник Републике Србије, Александар Вучић, изнесе аргументе и разлоге због којих је Србија тражила хитну седницу СБ УН о Косову и Метохији. Дачић је похвалио Гвајану за одолевање притисцима и за одлуку да седница буде отворена, што је оценио као велики корак напред у промовисању транспарентности и отвореног дијалога на међународном нивоу.

Седница ће бити одржана у 21 час по средњоевропском времену, а очекује се да ће привући велику пажњу међународне заједнице, медија и јавности. Ово је јединствена прилика да се чује глас Србије и да се на адекватан начин адресирају изазови са којима се суочава у погледу своје јужне покрајине.

Отварањем седнице за јавност, Савет безбедности УН показује спремност за промовисање отворености и инклузивности у решавању глобалних питања, што може послужити као пример за будуће међународне расправе о спорним питањима.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести