04. 12. 2023.

Бошко Обрадовић: Вучићева власт све више окреће леђа Русији

Бошко Обрадовић: Вучићева власт све више окреће леђа Русији

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, упозорио је на забрињавајућу промену у међународној политици актуелне власти која се тиче Русије. Према његовим речима, односи између Србије и Русије већ дуже време стоје у место или сада већ назадују и истиче да је уверен да актуелна власт све више окреће леђа Русији и да ствари не иду у добром правцу.

Обрадовић истиче да је председник Републике Србије, Александар Вучић, много пута у јавности истицао своју блискост са председником Руске Федерације, Владимиром Путином, али да је то ,,самохвалисање” нагло утихнуло у последњих годину дана од избијања украјинске кризе и чак се окренуло у супротном правцу, питајући се о чему се ту заправо ради.

Он истиче да је актуелна власт, проруским манифестацијама, увек покушавала да прикрије потезе који су ишли у корист западним центрима моћи, када се одрицала српских националних и државних интереса, а посебно по питању КиМ. Обрадовић наводи да је повремена проруска реторика служила само да задржи проруски опредељене бираче СНС-а, којих је велики број, како се они не би определили за неку другу политичку опцију која није толико сервилна према Западу.

Обрадовић наводи да руско особље српско-руског хуманитарног центра у Нишу није добило дипломатски статус какав имају други представници страних држава у Србији, да бројни припремљени међудржавни споразуми стоје непотписани и нератификовани, да се отказују војне вежбе са Русијом и Белорусијом, док се Белорусији чак уводе и санкције. Он истиче да се у Уједињеним нацијама, од избијања украјинске кризе, у више наврата гласало против интереса Русије. Такође, као посебно драматичну ситуацију, наводи одбијање српског министра спољних послова Ивице Дачића да се сусретне са руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, док председник Народне скупштине Републике Србије, Владимир Орлић, одбија да са парламентарном делегацијом посети Руску Думу, док о улози Русије у Савету безбедности Уједињених нација када је у питању очување Косова и Метохије у састав Србије актуелна власт више и не говори.

Он је у свом саопштењу истакао да је остало још да, под притиском Запада, Србија уведе санкције Русији, што би довело до тога да односи Србије и Русије крену потпуно погрешним и штетним смером, који би довео до тога да Русија Србију прогласи непријатељском земљом, што би, према његовим речима, угрозило бројне економске и енергетске облике сарадње, а посебно одбрану Косова и Метохије.

Такође, он наводи да смо сведоци медијских припрема за увођење санкција у форми оптуживања Русије да стоји иза демонстрација одржаних у Београду, по, како истиче, НАТО моделу Мила Ђукановића, који је својевремено у Црној Гори за сваки отпор власти оптуживао Русију да стоји иза тога.

За крај, Обрадовић истиће да ова питања представљају најважнији спољно-политички изазов пред којим се налазимо у овој години, обзиром на погрешну политику актуелне власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести