05. 12. 2023.

Дух толеранције и прихватање различитости пут ка уклањању свих баријера

Дух толеранције и прихватање различитости пут ка уклањању свих баријера

Данас, 20. фебруара, обележава се Светски дан социјалне правде, који је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 2007. године и посветила га борби против социјалне искључености, неједнакости и сиромаштва, те промоцији права на достојанствен рад, родну равноправност и остваривање једнаких шанси и социјалне правде за све. Овај дан представља прилику да се скрене пажња на важност једнакости, пошљовања људских права и социјалне правде у друштву.

Социјална правда се дефинише као принцип према којем сви људи заслужују једнак приступ правима, ресурсима и могућностима, без обзира на разлике у њиховој раси, полу, пореклу, социоекономском статусу или другим факторима. Међутим, ова идеја још увек није остварена у многим деловима света.

Светска заједница се суочава са бројним изазовима када је у питању социјална правда. Многе земље пате од сиромаштва, незапослености, дискриминације и других облика неједнакости. Ови проблеми посебно утичу на најугроженије групе у друштву, укључујући децу, жене, особе са инвалидитетом и маргинализоване заједнице.

Пандемија КОВИД-19, природне катастрофе, геополитичке тензије и оружани сукоби додатно су погоршали ситуацију у већини земаља, са многим људима који су изгубили посао и приходе, па чак и животе, и суочавају се са тешком ситуацијом. Све то је учинило социјалну правду још важнијом, јер је сада неопходно да се смање неједнакости и обезбеди подршка најугроженијим заједницама.

Као што је истакнуто у Агенди за одрживи развој до 2030. године, социјална правда је кључна за постизање циљева одрживог развоја. У складу са тим, ове године тема Светског дана социјалне правде је ,,Превазилажење баријера и ослобађање могућности за социјалну правду” усмерена ка уклањању баријера у достизању социјалне правде, пре свега у области неједнакости и сиромаштва међу земљама, погођеним економским и социјалним кризама, додатно оптерећени последицама пандемије КОВИД-19, природним катастрофама, геополитичким тензијама и оружаним сукобима.

На овај дан, позивају се сви да се придруже у борби за социјалну правду. То може укључивати заговарање права најугроженијих група, борбу против неједнакости и дискриминације и пружање подршке окрганизацијама које се боре за социјалну правду. Ово је прилика да се подигне свест о важности социјалне правде и да се заједно ради на стварању бољег, праведнијег света за све.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести