01.10.2023. (недеља)

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Србија и Норвешка: Јачање билатералних односа и сарадње у области одбране

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије,...

Како блокчеин технологија трансформише финансијску индустрију?

Како блокчеин технологија трансформише финансијску индустрију?

Блокчеин (енг. ,,blockchain”) технологија је дигитална технологија која омогућава похрану података у децентрализованом систему. Ова технологија је најпознатија по криптовалутама попут Биткоина (енг. ,,Bitcoin”), али је њена примена много шира, посебно у финансијској индустрији.

Једна од највећих предности блокчеин технологије у финансијској индустрији је безбедност. Блокчеин омогућава сигурно складиштење података о трансакцијама и идентитетима корисника. Ово значи да се трансакције могу обављати без посредника, што смањује ризик од превара и крађа.

Такође, блокчеин технологија омогућава већу транспарентност у финансијској индустрији. Ова технологија омогућава да се сви учесници у трансакцији виде и верификују информације о трансакцијама, што повећава поверење у систем.

Блокчеин технологија такође омогућава пер-ту-пер (енг. ,,peer-to-peer”) трансакције, које омогућавају директну размену средстава између корисника. Ово значи да се трансакције могу обављати без посредника, што смањује трошкове и чини трансакције бржим и ефикаснијим.

Банкарски сектор је једна од главних области у којој се примењује блокчеин технологија. Банке користе блокчеин технологију за сигурно складиштење података о трансакцијама и идентитетима корисника, што смањује ризик од превара и крађа.

Блокчеин технологија има огроман потенцијал да трансформише финансијску индустрију, смањи трошкове и учини трансакције бржим и ефикаснијим. Међутим, постоје и неке недоумице око примене ове технологије, посебно у вези са приватношћу и етичким питањима. Стога, увођење блокчеин технологије у финансијску индустрију мора бити пажљиво планирано и изведено.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести