05. 12. 2023.

Шта су ЕТФ-ови и зашто су све популарнији у свету инвестирања

Шта су ЕТФ-ови и зашто су све популарнији у свету инвестирања

ЕТФ-ови (енг. ,,Exchange-Traded Funds”) су један од најпопуларнијих финансијских производа у свету инвестирања. То су инвестициони фондови који се могу купити и продати на берзи, као и акције. ЕТФ-ови су дизајнирани да прате одређени индекс, као што је S&P 500, и омогућавају инвеститорима да имају широку диверсификацију без потребе да купују појединачне акције.

ЕТФ-ови су све популарнији због своје флексибилности и ниске цене. Они се могу купити и продати током радног дана по тренутној цени на берзи, а инвеститори могу да тргују ЕТФ-овима као што тргују акцијама. Осим тога, ЕТФ-ови имају релативно ниску накнаду, што значи да су инвеститори у могућности да уштеде новац у односу на традиционалне инвестиционе фондове.

ЕТФ-ови су такође корисни за диверсификацију портфеља. Куповином једног ЕТФ-а, инвеститори добијају изложеност целој класи имовине, као што су акције, обвезнице или племенити метали. То значи да инвеститори могу да смање ризик свог портфеља и повећају могућност поврата улагања.

Постоје многи ЕТФ-ови који прате различите индексе, као и различите класе имовине. То значи да инвеститори могу да пронађу ЕТФ-ове који одговарају њиховим циљевима инвестирања и нивоу ризика који су спремни да преузму. ЕТФ-ови су такође погодни за инвеститоре који желе да буду активни на тржишту, јер се могу куповати и продавати током радног дана.

Укратко, ЕТФ-ови су све популарнији у свету инвестирања због своје флексибилности, ниске цене, диверсификације и једноставности трговине. Они су доступни на тржишту капитала и могу се купити и продати као и акције. ЕТФ-ови омогућавају инвеститорима да имају изложеност целој класи имовине, без потребе да купују појединачне акције или друге хартије од вредности. Због тога што прате одређене индексе и класе имовине, ЕТФ-ови су корисни за инвеститоре који желе да диверсификују своје портфеље и смање ризик.

С обзиром на то да је инвестирање озбиљна тема и да може бити повезана са финансијским ризицима, потребно је нагласити да ова информација не представља савет за инвестирање и да се не би требало ослањати на њу приликом доношења одлука о инвестирању. Овај чланак је информативног карактера и има за циљ да пружи опште знање о теми ЕТФ-ова и њиховој популарности у свету инвестирања. Пре доношења одлуке о инвестирању, саветујемо да се консултујете са стручњаком и пажљиво размотрите своје циљеве инвестирања, нивое ризика и друге релевантне факторе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести