04. 12. 2023.

Системски решити проблем обезбеђивања личних докумената за бескућнике

Системски решити проблем обезбеђивања личних докумената за бескућнике

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов најавио је јуче, на друштвеном дијалогу „Бескућништво – решавање питања личних докумената на путу ка друштвеној укључености“, низ активности усмерених ка бржем обезбеђивању личних докумената за ову категорију становништва.

Жигманов је на скупу, који је одржан у склопу обележавања Светског дана социјалне правде, у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту Града Београда, рекао да се социјална правда огледа и кроз дијалог, осветљавањем свих ових проблема, усвајањем најбољих решења и применом мера за њихово превазилажење.

Тежећи хуманом друштву по мери свих људи који у њему живе и поштујући солидарност и одговорност, негујемо достојанство свих својих грађана и обезбеђујемо једнаке шансе за напредак и развој, не заборављајући најугроженије и најрањивије друштвене групе које, без помоћи шире друштвене заједнице, не би могле да реше своје основне егзистенцијалне проблеме, објаснио је министар.

Он је додао да је проблем личних докумената препознат захваљујући невладиним организацијама и појединим медијима, док је Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда учинио неколико битних корака у решавању проблема те маргиналне друштвене групе. 

Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић рекла је да су лична документа први корак ка остваривању свих осталих права из социјалне заштите.

Она је предочила да је Град Београд на том пољу пионир, јер је предвиђено да сноси све трошкове за оне који ваде документа.

Заменица заштитника грађана Наташа Тањевић указала је на то да проблем постоји и код људи који излазе из затвора, објаснивши да половина њих нема документа, док друга половина нема новца да их извади.

Она је нагласила да лица која излазе из затвора морају да буду информисана о својим правима и којим институцијама могу да се обрате за помоћ.

Уводна излагања имали су и народна посланица и заменица председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Наташа Тасић Кнежевић, народна посланица и чланица Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Оља Петровић, помоћница начелника Управе за управне послове МУП-а Сузана Станић Царевић, помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић и представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Слађана Чабрић.

Трећи по реду друштвени дијалог на тему бескућништва организовало је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Градским секретаријатом за социјалну заштиту.

На скупу је усвојена Сагласност о поступању, у којој се Министарство обавезује на то да ће организовати састанке са свим релевантним институцијама и организацијама у циљу бржег решавања питања личних докумената особа и у ситуацији бескућништва. 

Министар Жигманов и секретарка Чамагић обишли су данас и Прихватилиште за децу Београд и упознали се са условима боравка деце у њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести