14. 04. 2024.
НасловнаЗа остваривање универзалних циљева друштва потребно равномерно укључивање оба пола

За остваривање универзалних циљева друштва потребно равномерно укључивање оба пола

Потпредседница Владе Републике Србије, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић оценила је данас да је равноправност жена значајно унапређена у последњих 100 година, истакавши да је то остварено захваљујући великим напорима и храбрости генерација жена, које су радом, талентом и одлучношћу прокрчиле пут многима.

Гојковић је, на отварању Глобалног самита жена у Абу Дабију, поручила да се због тога сви заједно морамо залагати за то да и даље јачамо лидерство жена и да се њихов глас чује у свим друштвеним сферама.

Она је указала на то да је пре само једног века у већем делу планете било незамисливо да жене имају лидерску улогу у друштву, наводећи  да је временом и све већом и видљивијом улогом које су жене добијале постајало јасно да лидерске позиције нису ексклузивно право такозваног „јачег пола”, већ напротив.

Према њеним речима,  друштвена пракса и бројна научна истраживања показала су да је лидерство, првенствено посматрано као вештина рада с људима и способност утицања на њих, својствено женама барем исто толико колико и мушкарцима.

Потпредседница Владе је, наводећи да пут до таквог схватања нигде на свету није био ни једноставан ни лак, истакла и примере из Србије који показују како су жене оствариле значајан друштвени утицај чак и пре него што се то догодило у другим деловима Европе.

Чувена Милица Томић, полиглота и родоначелник борбе за права жена, била је прва жена политичар и уредник новина у Србији и шире. Од 757 посланика на историјској Великој народној скуштини 1918. године, седам су биле жене, међу којима и она. То је био велики искорак не само за Србију, већ и за модерну Европу, у којој жене још увек нису могле да гласају, истакла је Гојковић.

Такође, Ксенија Атанасијевић, прва жена која је докторирала у Србији пре тачно 101. годину, у свом професионалном напредовању пролазила је кроз велики отпор својих мушких колега. Упркос томе, за дванаест година рада на универзитету успела је да изради више од 250 радова из филозофије, етике, естетике и античке књижевности и постане један од симбола афирмације начела родне равнопоравности у Србији и региону, навела је она.

Потпредседница Владе је истакла да је данас, сто година касније, Србија земља у којој су жене на лидерским позицијама редовна и природна појава, а да трећину министара у Влади Србије чине жене, које су на водећим позицијама и у бројним важним институцијама, јавним предузећима, великим приватним компанијама, установама културе и спортским организацијама.

Према њеним речима, све то је, као и бројни други примери широм света, потврда да данашњи свет почива на неизоставној и незамењивој улози жена лидера.

Гојковић је подсетила и на то да је у ресору културе посебно видљиво колику важност имају жене и да се показало да било као ствараоци, стручњаци, директорке музеја, галерија, библиотека и других установа, жене поседују не само аутентични уметнички сензибилитет, већ и велики дар за управљање, стратешко размишљање и иновирање.

Примера за то има много. Ове године, Србија и Унеско обележавају 150 година од рођења Надежде Петровић, која је успела да интегрише српско сликарство у модерне европске токове крајем 19. и почетком 20. века. Била је део велике плејаде српских сликара свога доба, а, иако жена, међу свима њима остала је убележена као особа са најнапреднијим уметничким и друштвеним ставовима, рекла је потпредседница Владе.

Она је указала и на то да се током више од три деценије у јавном и политичком животу много пута сусретала са великим државницама, припадницама дипломатског кора и политичким лидеркама и да су жене тог формата дале велики допринос, инспирисале бројне генерације и дале им подстрек да превазиђу ригидне и застареле флоскуле о „мушком свету у коме живимо”.

Савремени свет је, како је истакла, пун бројних изазова, а све чешће и неслућених и нежељених догађаја, попут пандемија или природних катастофа, и да се у вртлогу криза показало да су жене увек на првим линијама борбе и да су управо оне подносиле највећи терет.

Према њеним речима, изградња мира, друштвена интеграција и управљање напретком, три су лица исте појаве: хуманог развоја наших друштава и човечанства.

Искуство нас је научило да је за остваривање ових универзалних циљева потребно истовремено и равномерно укључивање оба пола. У супротном, свет каквим га познајемо, и од кога немамо бољи и лепши, склизнуо би у самодеструкцију и негирање самог себе и кључних вредности на којима је изграђен, а међу којима родна равноправност заузима једно од најважнијих места, нагласила је Гојковић.

Глобални самит жена у Абу Дабију организује Светски савет муслиманских заједница у сарадњи са Општом женском унијом, у знак сећања на 100 година од када су жене стекле право гласања и избора.

Самит се у Абу Дабију одржава се под покровитељством шеике Фатиме Бинт Мубарак, мајке нације, председнице Опште женске уније Уједињених Арапских Емирата и врховне председнице Фондације за развој породице, која је и отворила скуп, на коме учествују истакнуте државнице, предузетници, друштвени активисти, личности из културе, медијске личности и научници из бројних земаља.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести