29.09.2023. (петак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Србија честита Дан образовања Чеха

Србија честита Дан образовања Чеха

Србија је данас честитала чешкој заједници у земљи Дан образовања Чеха, који се обележава као сећање на рођење Јана Амоса Коменског, чешког педагога, лингвисте, природњака, филозофа и политичара рођеног 1592. године.

Представници власти су и даље посвећени раду на обезбеђивању свих потребних услова, укључујући примену закона, материјално-финансијска средства и мањинске сензитивне политике, како би Чеси у Србији успешно наставили да развијају своје националне институције и перспективу припадника своје заједнице.

Чешка заједница у Србији је национална мањина коју представља Национални савет чешке националне мањине, са седиштем у Белој Цркви. Савет овај дан обележава 28. марта свечаном академијом у сарадњи са основним школама на чешком језику, које имају посебан значај за образовање чешке националне мањине.

Према попису из 2011. године, у Србији живи 1.824 Чеха, углавном на подручју општине Бела Црква, у месту Гај у општини Ковин, месту Велико Средиште и општини Вршац, као и у Београду и Новом Саду, док је остатак разасут по Војводини.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести