25. 04. 2024.
НасловнаМинистар Момировић разговарао са амбасадором Мађарске о продубљивању економске и политичке сарадње

Министар Момировић разговарао са амбасадором Мађарске о продубљивању економске и политичке сарадње

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије, Томислав Момировић, састао се данас са амбасадором Мађарске у Србији, Јожефом Золтаном Мађаром, како би разговарали о даљем продубљивању економске и политичке сарадње двеју земаља.

Момировић је изнео податак да је укупна трговинска размена у јануару ове године износила 272,8 милиона евра, од чега је извоз био 148,3 милиона евра, с очекивањем да до краја године обим укупне робне размене буде већи од прошлогодишњих 3,65 милијарди евра.

,,Наше пријатељство са Мађарском расте и учвршћује се и у овим тешким временима. Колико су наше две земље блиске у сваком погледу сведочи и податак да је у последњих 10 година вредност робне размене значајно увећана, а посебно наш извоз, који је пре свега вођен растом извоза делова и компонената аутомобилске индустрије”, објаснио је министар.

На састанку се разговарало и о проширењу ЦЕФТА/ТЦТ зелеих коридора, јер је за Србију од велике важности њихово проширење на граничне прелазе са државама чланицама ЕУ, с циљем смањења чекања при транспорту робе.

На овом састанку је најављено и заседање Заједничке комисије за економску сарадњу која ће се одржати 9. и 10. маја у Београду, приликом које ће се са тимом министара спољних послова и трговине Мађарске, Петера Сијарта, и бројним привредницима из Србије и Мађарске разговарати о привлачењу нових инвестиција и отварању нових пословних прилика за наше компаније, нагласио је министар.

У последњих неколико година, Мађарска показује све већи интерес за улагања на целој територији Србије, посебно у области аутомобилске, грађевинске и прехрамбене индустрије, обновљивих извора енергије, водопривреде и заштите животне средине.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести