14. 04. 2024.
НасловнаЕвропска инвестициона банка подржава велике инфраструктурне пројекте у Србији

Европска инвестициона банка подржава велике инфраструктурне пројекте у Србији

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали данас је разговарао са потпредседницом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лилианом Павовом о текућим и будућим пројектима у којима Србија сарађује са ЕИБ-ом. Пројекти напредују добро, а обе стране су задовољне са динамиком њиховог спровођења.

Синиша Мали израио је захвалност ЕИБ-у на подршци изградње брзе пруге на коридору 10 од Београда до Ниша. Ова финансијска институција одобрила је 1,1 милијарду евра за ову важну саобраћајницу. Министар је најавио и скоро отварање брзе саобраћајнице Сурчин – Нови Београд.

Разговарано је и о заједничким пројектима предвиђеним буџетом за 2023. годину, укључујући рехабилитацију путева, унапређење безбедности саобраћаја, реконструкцију и изградњу клиничких центара, паметна бројила и друге пројекте.

Саговорници су обрадили и питање енергетског система Србије и спровођење пројеката из Зелене агенде. Мали је најавио велике инвестиције у енергетски сектор у наредним годинама, што је један од приоритета Владе.

Мали је истакао да је, упркос на три године светске економске кризе, макроекономска стабилност Србије остварена. Јавни дуг је испод Мастрихтских критеријума, ниво незапослености је рекордно низак, а стране директне инвестиције су прошле године износиле 4,4 милијарде евра. У првих три месеца ове године, Србија је привукла око 693 милиона евра страних директних инвестиција, што је најбољи резултат до сада.

Према Малијевим речима, ниво јавних инвестиција у Србији је у порасту. За капиталне пројекте ове године опредељено је 6,8% БДП-а, док је удео капиталних расхода у БДП-у у 2011. години износио 3,1%.

Мали је подсетио да Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) тренутно борави у Београду, поводом прве ревизије актуелног стендбај аранжмана.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести