27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаСрбија на путу да достигне извоз од четири милијарде евра

Србија на путу да достигне извоз од четири милијарде евра

Премијерка Ана Брнабић састала се данас са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Донал Мекгетиген, ради прве ревизије актуелног стенд-бај аранжмана. Аранжман, који је започет у децембру 2022, има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста.

Брнабић је нагласила да је Србија постигла добре економске резултате упркос изазовима и да је тренутни приоритет реструктурирање енергетског сектора. Премијерка је рекла да се Влада свакодневно бори за још боље резултате него у 2022. години и да је важно пронаћи додатне изворе раста.

Извоз у ИТ индустрији претходне године износио је 2,7 милијарди евра, што је за 45% већи у односу на 2021. годину. У јануару ове године, раст извоза у ИТ индустирји је био 42% већи у односу на исти месец 2022. године. Циљ Владе је да достигне извоз од четири милијарде евра.

Премијерка је навела да додатни извор раста може да буде биотехнологија и изградња БИО 4 кампуса, који б итребало да привуче улагање у истраживачко-развојне пројекте у Србији.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести