19. 07. 2024.
Насловна,,Једна је мајка”: Двери покрећу кампању за подршку мајкама и превенцију насиља

,,Једна је мајка”: Двери покрећу кампању за подршку мајкама и превенцију насиља

Сања Вујановић, члан Председништва Двери, упозорава на пораст насиља у друштву и лоше услове у породилиштима, најављујући покретање кампање ,,Једна је мајка”. Кампања има за циљ да укаже на проблеме са којима се мајке суочавају у породилиштима, као и на све већи степен насиља у друштву, посебно над женама и децом.

Према Дверима, наше друштво је у још дубљем проблему у односу на новембар прошле године, када су предали препоруку Влади Републике Србије о превенцији насиља у нашем друштву. Упозоравају да се тренутно нико не бави узроцима насиља, већ само последицама, истичући да узроци рађају последице.

Проблеми у образовном систему, као што су изгубљена васпитна улога школа и наметнути административни послови учитељима, доприносе овом стању. Са друге стране родитељи су принуђени да раде више ради осигурања основне егзистенције за своју породицу.

Покрет Двери такође упозорава на лоше услове у породилиштима, где се жене суочавају са разним проблемима током трудноће и порођаја. ,,Услови у породилиштима су лоши, од хигијене и неге до нељубазног особља. Многе жене се због тога не одлучују за још деце, јер страх који доживе превазилази даљу жељу за рађањем.” – наводе Двери.

Кампања ,,Једна је мајка” намерава да укаже на ове проблеме и предложи конкретна решења за њихово разрешавање. Двери истичу да држава треба да се фокусира на превенцију насиља, а не само на решавање последица када се насиље већ деси.

Пораст насиља у друштву, уљкучујући покушаје силовања, породичног и вршњачког насиља, туче у продавницама и самоубиства, захтевају хитно решавање и превенцију. Двери сматрају да је потребно променити наметнути систем вредности, који уништава омладину од најранијег детињства, преко вртића, школа и насилних садржаја на медијима са националном фреквенцијом.

Кампања ,,Једна је мајка” такође има за циљ да подигне свест о степену насиља у друштву, поготово над женама и децом, и да предложи конкретне кораке за превенцију и решавање овог проблема. Овај покрет представља позив на кацију и надамо се да ће довести до позитивних промена у друштву и подршци мајкама које су у потрази за бољим условима у породилиштима и безбеднијим окружењем за своју децу.

Српски покрет Двери нада се да ће кампања ,,Једна је мајка” покренути дијалог о овим важним темама и инспирисати државу и друштво да се уједине у борби против насиља и унапређењу услова за мајке и њихову децу.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести