14. 04. 2024.
НасловнаОбразовањеДодатно унапређење научно-технолошке сарадње са Француском  

Додатно унапређење научно-технолошке сарадње са Француском  

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић изјавила је данас да је Србија, градећи научне и технолошке паркове широм земље и успостављајући различите иновационе и стартап центре, формирала базу за стварање технолошких иновација.

Беговић је на „Српско-француском иновационом форуму 2023” на тему иновација и њиховог развоја од идеје до реализације и изласка на тржиште, који је организовала Амбасада Француске у Србији, истакла да наша земља има дугу традицију доброг образовања и развоја науке, посебно у СТЕМ области, са 123 факултета и 65 истраживачких института.

Имамо пуни приступ фондовима Европске уније, укључујући „Хоризонт Европа”, при чему смо формирали и национални фонд за финансирање науке и иновација, а то су помоћни механизми за развој науке, али и систем који вреднује предузетништво и иновације, истакла је она.

Према њеним речима, иновације не значе само осмишљавање и развој нових производа или технологија, већ се оне огледају и у унапређењу постојећих решења проблема и проналажењу нових.

Министарка је подсетила на то да је пре 20 година покренут програм научне сарадње између Француске и Србије „Павле Савић” који је и даље успешан, напоменувши да ће нови програм „Мисија Француска”, који је представљен на овом форуму, додатно допринети сарадњи у поменутој области.

Беговић је рекла да ће Србија изградити БИО 4 кампус у којем ће четири кључне области бити биомедицина, биотехнологија, биоинформатика и биодиверзитет, оценивши да су то области које ће представљати будући развој Србије.

То су области које су у Србији развијене, али је за даље унапређење потребно развити иновације и искористити добру инфраструктуру за стартап екосистеме која већ постоји, рекла је она.

Министарка је нагласила да је за развој иновација неопходна и размена искустава из различитих екосистема, па су из тих разлога посебно значајни овакви форуми.

Беговић је рекла да Србија наставља већ добру научну сарадњу са Француском, а овај форум је прилика да видимо како ова два екосистема могу да сарађују и међусобно се помажу.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести