27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаОчаравајући свет општине Владимирци: Историја, уметност и традиција на додир руке

Очаравајући свет општине Владимирци: Историја, уметност и традиција на додир руке

Општина Владимирци, смештена у плдоном питомом делу северозападне Србије, уз десну обалу реке Саве, између Шапца, Ваљева и Обреновца, представља микс историје, уметности и традиције које стварају јединствен доживљај за све посетиоце. Од манастира Каона, који датира из 14. века и посебан је по својој архитектури и фрескама, до Јаловичке ликовне колоније, Владимирци нуди богато културно наслеђе.

Манастир Каона представља културно добро као споменик културе, који је настао у 14. веку, док је прва црква на том месту сазидана у другој половини 11. века. Манастир је, према народном предању, задужбина Иконије, сестре Милоша Обилића, а садашња манастирска црква је посвећена Светом Архангелу Михаилу, подигнута у византијском стилу 1892. године, на темељима старе цркве.

Извор: ТО Владимирци
Извор: ТО Владимирци

Као сведок прошлости, село Трбушац гордо носи епитет историјског места са својим Карађорђевим Храстовима. Ту се 1806. године, вођа Првог српског устанка, Карађорђе Петровић, са својом војском, уз благослов свештеника Пантелије, зауставио на путу ка битци на Мишару. Ово место данас краси скулптура ,,Мудрац”, дело вајара Милутина Ранковића, посвећена Пантелији из Уроваца.

У центру Владимирца налази се зграда Конака, импозантан и важан доказ снаге и просперитета тек ослобођене српске државе у 19. веку. Саграђен 1854. године по наредби кнеза Милоша, Конак се сматра градитељским бисером овог краја због своје културно-историјске, архитектонске и етнографске вредности.

Извор: ТО Владимирци

Ова грађевина површине 500 квадрата, са 26 просторија, некада је била седиште среских власти и дом среског начелника. Данас је Конак најстарија зграда у некадашњем Посаотамнавском срезу и културно добро. Кроз време, Конак је мењао своје функције и данас се у њему налазе разне службене просторије, као што су општинско рачуноводство, Туристичка организација, Дирекција за пољопривреду, као и општинска библиотека ,,Диша Атић”. У склопу Конака налази се и галерија слика завичајног сликара Милана Радоњића, а простор се користи и за културне догађаје.

Такође, занимљива чињеница је да се радња познате приповетке ,,Глава Шећера” писца Милована Глишића десила управо у Конаку. Главни јунаци овог класика српског реализма, срески начелник Максим Сармашевић и његов пандур Ђука, осмислили су у Владимирцима, у згради Конака, како да се обогате са главом шећера. У парку испред Конака, у хладу липа, стоји биста у камену Милована Глишића, рад вајара Косте Богдановића, као и неколико скулптура насталих у Јаловичкој сликарској колонији, једној од најстаријих у Србији.

Поред времешног здања Конака, у самом центру варошице Владимирци, налази се Етно-парк Владимирци, који представља место где се посетиоци могу упознати са богатим културним и историјским наслеђем овог краја и уживати у његовим природним лепотама.

Извор: ТО Владимирци

Један од најпознатијих догађаја у овом крају је Јаловичка ликовна колонија, која је основана 1978. године, на иницијативу Милована Шујића и Зорана Симића. Колонија је стекла велики углед, а пример успеха су многи домаћи и страни академски сликари који су својим талентом и даром исписали најблиставије странице у њеној историји. Колонија има сопствену галерију, а село Јаловик је претворено у галерију на отвореном, где су многе куће украшене уметничким делима.

Извор: ТО Владимирци

За одмор и уживање у летњим месецима, у Владимирцима се налази базен на отвореном, који је идеално место за расхлађивање и дружење.

Такође, сваке године у јулу месецу, Владимирци постаје домаћин традиционалне манифестације ,,Петроварадински Дани”. Овај догађај нуди бројне активности, укључујући спортска такмичења, традиционално паљење лила, маскенбал и аниматоре за децу, као и музичке концерте. Један од најпопуларнијих догађаја током Петроварадинских Дана је ,,Гудијада” – гастрономско такмичење у припремању гулаша и печењу прасади, које омогућава посетиоцима да се упознају са локалним кулинарским специјалитетима и уживају у изванредним укусима.

Извор: ТО Владимирци

Све ове атракције и догађаји чине општину Владимирци идеалном дестинацијом за туристе који желе да искусе аутентичну српску културу и уметност. Било да сте љубитељ историје, уметности или спорта, ова регија нуди нешто за свакога.

Посетите Владимирце и одвојите време да упознате овај скривени бисер Србије, где ћете открити поглавља историје, богатство културе и уметности, и уживати у јединственом дружењу са локалним становништвом. Улазите у свет где прошлост и садашњост живе у савршеној симбиози, стварајући незаборавно искуство за све посетиоце.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести